ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

16 съвета как да държим грипа настрани

Puls.bg   |   13 януари 2012   |   Коментари 5
   
   
16 съвета как да държим грипа настрани

Източник: Dreamstime

Човекът до вас в автобуса кашля. После цял ден колегата ви по бюро подсмърча. Какви мерки да предприемете срещу заразяване? Няколко съвета, които са от полза за превенцията в сезона на грипа...
 

1. Лягайте си навреме

Може да ви е чудно, какво общо има сънят с предпазването от грип, но истината е, че той е най-сигурното средство за поддържане на имунната система. Отпочиналият организъм е силен и бързо се справя с атаки на патологичните микроорганизми, с които постоянно е в контакт. Ако чувствате, особено, хронична умора, действително има висок риск от заболяване.
През зимата необходимото количество сън за здраве е между 8 – 10 часа.
 

2. Хранете се здравословно

Хранете се редовно, на определени интервали, без да изпускате ядене. Това ще предотврати дефицит на енергия и полезни вещества. През зимата е задължително да се хапват пресни плодове и зеленчуци, които укрепват имунитета. Ябълки, цитруси, тиква, зеленчукови ястия... Не е невъзможно!
 

3. Пийте, пийте много, но не алкохол

Дехидратираното тяло е податливо на инфекции. Приемането на течности е задължително при физическа дейност, наличие на температура, гадене и повръщане. Не се оставяйте жадни, ако околните подсмърчат.

 

4. Двигателна активност

Физическата активност поддържа ритъма на метаболитните процеси, което осигурява по-бързо справяне с чуждите тела, вируси и бактерии, и инфекции в начален стадий.
 

5. Стойте далеч от цигарите

Тютюнопушенето повишава риска от инфекции, тъй като веществата в дима причиняват структурни промени в респираторния тракт и потискат имунния отговор. Това са изводите от проучване, проведено през 2004 г. и публикувано в Archives of Internal Medicine. Димът унищожава ресничките от вътрешната страна на носа, което и определя по-голямата опасност от инфекции.
 

6. Не пипайте носа си...

В тази връзка избягвайте да докосвате лигавицата на носа и очите с немити ръце. Това са местата, които осигуряват най-бърз и лесен достъп на вируси и бактерии към организма.
 

7. Мийте ръцете си...

Мийте ръцете си всеки път след като се ръкувате с някого. Заразяването с грипните вируси става повече по контактно-битов път, отколкото по въздушно-капков. По принцип само измиването обилно с вода унищожава редица вируси, водещи до респираторни инфекции. За защита от грипните се налага обилно измиване с вода и сапун.
 

8. Носете антимикробни средства

Носете антимикробни средства постоянно със себе си – гел, влажни кърпички с алкохол. Ползвайте ги не само, за да дезинфекцирате ръцете си, но и за повърхностите, които ви се струват съмнителни, но често докосвате.
 

9. В никакъв случай

В никакъв случай не гризете ноктите си. Под тях се намира солидна маса от микроби.
 

10. Напомняме и за чантите

Според медиците много често повторно се заразяваме с грип от... себе си, чрез чантите. Съветът им е да се избират портфейли и ръчни чанти от материал, който може да се поддържа чист – за предпочитане от кожа или винил. Платнените ги оставете за друг сезон или ги сменяйте често.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

д-р Цончев     2012-01-25 19:41:59
Това особено се отнася за съвременните офис сгради с общи помещения и постоянна климатизация. Особено ако не се прави редовната рофилактика на климатичната система.
Emilya Portarska     2012-01-18 11:06:03
Не прекарвайте дълго време в помещение с включен климатик!Той също е разпространител на вирусите!
Димитър Димитров     2012-01-16 18:49:07
Купете от аптеката Вигантол (витамин D3). Доказано е че през зимата поради липсата на достатъчно слънце човек страда от липсата на този витамин който пряко е свързан с имунитета. Не случайно точно през зимата се разпространява грипа. Вземайте ежедневно по 2-3 капки равняващи се на 2-3000 международни единици
Дора     2012-01-16 16:41:45
Наистина много практични съвети-няма какво повече да се добави.За съжаление работещите хора вече не смеят да взимат болнични.
Edna     2012-01-16 14:24:03
Много хубави съвети, проветряването на работните помещения често също трябва да се прави.
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter