ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кофеинът да се изключи при диабетиците

Puls.bg   |   29 януари 2008   |   Коментари 0
   
   
Кофеинът да се изключи при диабетиците

Премахването на кофеинизираните напитки от менюто на диабетиците може значително да подобри метаболитният им контрол. Това казват учени от университета Дюк. Оказва се, че чаят, кафето, както и някои газирани напитки, съдържащи стимуланта затрудняват поддържането на кръвната захар в референтни граници при диабет втори тип.

При изследването на 10 пациента с това заболяване, д-р Джеймс Лейн - психолог, е осъществено постоянно 72-часово мониториране на нивото на глюкозата. Те са пиели поне по две чаши кафе на ден, а същевременно са спазвали диета, приемали са перорални медикаменти за контрол на болестта и са се натоварвали физически в умерена степен.

При изпитване на пациентите са давани капсули кофеин, паралелно с плацебо-контролирана група. Едновременно това е била разрешена свободна закуска, обяд и вечеря.

Установява се, че кофеинът покачва нивото на кръвната захар средно с 8%. Повишението след закуска е с 9%, след обяд - с 15%, а след вечеря - с 26%. Лейн не може да обясни механизма, по който стимулантът влияе върху нивото на глюкозата. Предполага, че се засяга механизма на трансфер а въглехидрата в тъканите, или пък повишава нивото на адреналина- стрес-хормона.

Макар и да липсват официални данни, че диабетиците не трябва да пият кофеинизирани напитки, Лейн препоръчва на пациентите си да ограничат консумацията на такива с оглед метаболитен качествения контрол.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter