ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Топло - за здраве през зимата

Puls.bg   |   10 януари 2012   |   Коментари 3
   
   
Топло - за здраве през зимата

Източник: Dreamstime

Зимата обикновено се свързва с някои заболявания, които се предразполагат от ниските температури. Това не са само грип и респираторните инфекции, които сме свикнали да отъждествяваме с този сезон.

Студеното време води до проблеми като сърдечни пристъпи, удар, пневмония и депресия. Обикновено от тях страдат хора с хронични заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците, тези, които са изложени системно на въздействието на ниски температури, с потиснат имунитет са, на възраст над 60 години или са силно обездвижени заради увреждане.

За да се избегнат негативните последици на зимата, експерти препоръчват да се поддържат домовете и работните помещения топли. Икономическите съображения не са основателни, тъй като влошаването на здравето би отнело много повече средства.

Температурите, при които имунитетът може да функционира оптимално са около 18 - 21 оС. Тези градуси са препоръчителни за помещението, в което се прекарва най-много време, докато в останалите температурата може да е по-ниска, но да не пада под 16 оС.


В случаите, когато в спалното помещение е по-студено, специалистите препоръчват да се използва електрическо одеало или грейка с топла вода.

 

Адекватното според сезона обличане е необходимо не само заради хигиенни съображения. Повече топлина през зимата обаче осигурява не толкова дебелата дреха, колкото няколкото облечени тънки. Не бива да се пренебрегва носенето на шапка, шал, ръкавици.

За да се запази доброто здраве през зимата, не бива дните да се прекарват изцяло вътре. Такъв съвет могат да получат от специалистите само хората със сърдечни или респираторни проблеми. В останалите случаи излизането навън поне за час е мярка, която поддържа организма. Запазването на двигателната активност осигурява не само по-добри условия за протичането на физиологичните процеси и бодър ум, но и загрява тялото.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

д-р Цончев     2012-01-25 19:56:20
Трябва да се поддържа добра хигиена в дома и редовно дасе проветрява
Анонимен     2012-01-11 10:45:02
Стой навънка на студа тогава ;) или отваряи прозорците на 1-2 часа за свеж въздух и им бии по 2 шамара ако мрънкат..това са вариантите
Анонимен     2012-01-11 09:32:46
А какво правим, когато температурата в стаята е 25-26 градуса и нагоре? Това как се отразява на имунитета през зимата?
Това е изключително често срещан проблем, когато си заобиколен от т. нар. \"зиморничави\" хора.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter