ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диабет - засяга около половин милион българи

Puls.bg   |   11 ноември 2011   |   Коментари 0
   
   
Диабет - засяга около половин милион българи

Източник: Dreamstime

В световен мащаб 300 милиона души са в рисковата група за диабет, като заболяването става причина за 4 милиона смъртни случая годишно. Статистиката показва, че този брой се удвоява на всеки 10 – 15 години.


Разходите за лечение на болестта през 2010 година надхвърлят 370 милиарда долара, а очакванията са те да достигнат 455 милиарда до 2030 година. Това са данните, съобщени от Международната федерация по диабет. Диабетът може да предизвика бъбречна недостатъчност, ампутация, слепота, засяга сърцето, нервите и др.


Около половин милион души в България страдат от диабет, от тях 3000 са деца. Тревожен е също така фактът, че възрастта на децата с това заболяване непрекъснато пада.


Ранното диагностициране на заболяването може значително да подобри и улесни лечението и състоянието на болните. От съществено значение е и воденето на правилен начин на живот.


Основните симптоми, при които трябва задължително да се предвиди консултация с ендокринолог, са: непрестанна, силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.


Познати са два типа диабет. Диабет тип 1 се свързва с назначаване на инсулинов режим, предписан задължително от ендокринолог. Диабет тип 2 засяга възрастните от определена възраст, когато панкреасът отделя инсулин в недостатъчно на нуждите на организма количество.


Независимо от типа диабет е необходимо установяването на хранителна програма с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини, както и въвеждане на ежедневен двигателен режим.


За навременното откриване на диабета е необходимо редовно извършване на профилактични прегледи при ендокринолог и на изследвания при необходимост. При хората с установен диабет, консултациите и контролните тестове следва да са на период минимум от 6 месеца. При нужда такъв специалист може да се открие в - www.endokrinolog.bg.

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising