ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диабет - засяга около половин милион българи

Puls.bg   |   11 ноември 2011   |   Коментари 0
Диабет - засяга около половин милион българи

Източник: Dreamstime

В световен мащаб 300 милиона души са в рисковата група за диабет, като заболяването става причина за 4 милиона смъртни случая годишно. Статистиката показва, че този брой се удвоява на всеки 10 – 15 години.


Разходите за лечение на болестта през 2010 година надхвърлят 370 милиарда долара, а очакванията са те да достигнат 455 милиарда до 2030 година. Това са данните, съобщени от Международната федерация по диабет. Диабетът може да предизвика бъбречна недостатъчност, ампутация, слепота, засяга сърцето, нервите и др.


Около половин милион души в България страдат от диабет, от тях 3000 са деца. Тревожен е също така фактът, че възрастта на децата с това заболяване непрекъснато пада.


Ранното диагностициране на заболяването може значително да подобри и улесни лечението и състоянието на болните. От съществено значение е и воденето на правилен начин на живот.


Основните симптоми, при които трябва задължително да се предвиди консултация с ендокринолог, са: непрестанна, силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.


Познати са два типа диабет. Диабет тип 1 се свързва с назначаване на инсулинов режим, предписан задължително от ендокринолог. Диабет тип 2 засяга възрастните от определена възраст, когато панкреасът отделя инсулин в недостатъчно на нуждите на организма количество.


Независимо от типа диабет е необходимо установяването на хранителна програма с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини, както и въвеждане на ежедневен двигателен режим.


За навременното откриване на диабета е необходимо редовно извършване на профилактични прегледи при ендокринолог и на изследвания при необходимост. При хората с установен диабет, консултациите и контролните тестове следва да са на период минимум от 6 месеца. При нужда такъв специалист може да се открие в - www.endokrinolog.bg.

 

 


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Епидурална упойка при раждане - какво е важно да се знае

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising