ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Възпалено гърло – какво ни показва?

Puls.bg   |   31 октомври 2011   |   Коментари 1
   
   
Възпалено гърло – какво ни показва?

Източник: Dreamstime

При изпитване на болка и затруднения при преглъщане, висока температура, проблеми с гласа, болезненост при говорене, обикновено се установява възпаление на гърлото.


Често болните се оплакват и от подути и болезнени лимфни възли при врата.


Възпаленото гърло показва възпаление или инфекция на фаринкса. Фаринксът се намира между сливиците и ларинкса (гръкляна).


В по-голяма част от случаите е в острата си форма. Появява се изведнъж, въпреки че при някои хора състоянието прогресира постепенно. Среща се и в хронична форма.


Най-често гърлото се възпалява заради вирусна инфекция, грип, други респираторни вируси или  мононуклеоза. Друга причина може да бъде бактериална инфекция, например със стрептококи от група А.


Трябва да се има предвид, че възпаленото гърло може да е признак и за полово предавана болест. Такъв симптом се отчита, например, при гонореята.


Хроничното възпалено гърло се наблюдава при постоянно дразнене на лигавицата при тютюнопушене, дишане на силно замърсен въздух, злоупотреба с алкохол и поглъщане на субстанции, които нараняват локалните тъкани.


Независимо, че не приемаме червеното гърло за сериозно състояние, то изисква лечение. Особено внимание следва да се обръща в случай на инфекция със стрептококи, тъй като хроничната й форма би могла до доведе до ревматично заболяване на локалните стави и заболяване на сърцето. Има случаи, при които се стига до затруднено дишане или образуване на абсцес. Не е за пренебрегване и фактът, че инфекциите със стрептококи от А група, както и полово предаваните, са особено заразни.

 Разпознаването на инфекцията е от ключово значение при лечението на състоянието. Антибиотици, например, се прилагат само при бактериална инфекция по преценка на лекар, но те са неефективни при вирусна такава. Признак за бактериална инфекция е наличието на налепи.


Известно е, че лечението с антибиотици носи своите странични ефекти. При терапията болният може да се оплаче от разстроен стомах, диария или изява на алергична реакция.


Възпаленото гърло може да се облекчи с прием на таблетки за смучене, отпускани в аптеките без рецепта, и гаргари със солена вода. За подобряване на общото състояние може да се взима подходяща или предпочитана форма на парацетамол. Често възрастните прибягват и до употреба на аспирин, но следва да се знае, че това лекарство не е подходящо за деца под 12-годишна възраст заради риск от развитие на Синдром на Рей.


Както при всяка инфекция и възпаление, и при възпалено гърло, болният трябва да приема много течности. Обикновено възпаленото гърло минава за няколко дни. В случай на влошаване на състоянието обаче, се налага проследяването му от лекар.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Стиляна Григориева     2011-11-10 19:04:38
В този сайт www.puls.bg може да намерите много интересни неща за Вашето здраве и много полезни съвети. Поздравления за този сайт и лицата, които го поддържат! Наистина хората имат нужда от тези съвети, особено сега, като се има предвид днешното здравеопазване....
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising