Инсултът при предсърдно мъждене се предотвратява с ново лечение

Румяна Тасева   |   13 октомври 2011   |   Коментари 2
Инсултът при предсърдно мъждене се предотвратява с ново лечение

Източник: Dreamstime

Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница се радва на ремонтирани отделения. Стените им са изпъстрени с рисувани герои, които създават по-ведра атмосфера за децата, важна за болничния им престой и процеса на възстановяването им. Принос за обстановката има фармацевтичната компания Бьорингер Ингелхайм, която отбелязва 125-годишнината от създаването си с този акт на социално ангажирано отношение.


Компанията е известна с разработването на иновативни лекарства, като най-новото е Pradaxa, което преди близо 2 месеца се одобри от Европейската комисия за приложение в профилактиката на инсулта при предсърдно мъждене. Според световни експерти медикаментът е революционен, тъй като дава по-добро решение от съществуващите в момента терапии при предсърдно мъждене. Това е първият перорален антикоагулант, който получава одобрение за профилактика на инсулт при предсърдно мъждене през последните 50 години.


Предсърдното мъждене е едно от най-често срещаните нарушения на сърдечния ритъм. Ако състоянието остане неразпознато и не се лекува адекватно, съществува сериозен риск от исхемичен мозъчен инсулт, при който се получава запушване на кръвоносен съд в мозъка с тромб.


Предсърдното мъждене е най-честата аритмия за България, обърна внимание доц. д-р Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология и отделение по спешна кардиология към Националната кардиологична болница и национален консултант по кардиология. Доц. Гочева е и главен изследовател в RE-LY за България, едно от най-големите клинични проучвания, провеждани в областта на предсърдното мъждене, проследяващо терапията, състоянието, страничните ефекти и други показатели на пациенти на различно лечение. Изследванията са категорични, че новото лекарство предотвратява всеки три от четири случая на инсулт при предсърдно мъждене като причинява по-малко кървене. Лекарството осигурява и удобство на пациентите, тъй като отпада необходимостта от извършването на редовни кръвни изследвания и специален хранителен режим.  

 


 

 

 

 

 

 

Предсърдното мъждене се среща най-често при възрастните над 60 години, като риск от получаването му има при всеки четвърти над 40 години. Според доц. Гочева честотата на предсърдното мъждене ще става още по-висока. Фактор за това е застаряването на населението. В Европа от него страдат 4,5 млн. души.


При хора с предсърдно мъждене вероятността да се образуват съсиреци, които повишават риска от инсулт, е 5 пъти по-висока. На година 3 млн. души стават жертва на мозъчния инцидент заради предсърдно мъждене.


Пет пъти се увеличава честотата на мозъчен инсулт при възникване на предсърдно мъждене, като това е средна цифра за хората над 70 години. При над 75-годишните честотата на инсулта нараства 8 пъти и се приема за основна причина за смъртност сред тях.  


Непрекъснато се отчита, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания нараства, но черната статистика се дължи не на увеличаване на случаите на коронарна болест на сърцето и на миокарден инфаркт, подчерта доц. Гочева, а се свързва с появата на предсърдно мъждене и мозъчен инсулт. Инсултът при предсърдно мъждене за разлика от другите обхваща голяма мозъчна зона и обикновено е по-тежък, с по-голяма вероятност от смърт (20%) и тежка инвалидизация (60%).

 

 


Новата терапия разрежда кръвта и по този начин предпазва от инсулт хората с често срещано нарушение на сърдечния ритъм. Лекарството действа бързо и ефектът му е налице 2 часа след първия прием. Разтваря и налични съсиреци без фибрин. Терапията представлява прием на 150 мг от лекарството перорално два пъти на ден, каза д-р Румен Кофинов, медицински директор в Бьорингер Ингелхайм България, който се надява то да бъде реинбурсирано от НЗОК – необходимите документи за целта са подадени към Комисията по Позитивен лекарствен списък през август. Лечението с препарата за месец възлиза по думите му на 230 лв.

 


България е на първото място по неефективен контрол на предсърдното мъждене, спомена още доц. Гочева. Грижата за хора претърпели инсулт е социален проблем, тъй като сериозно ангажира семействата. Има резон средства за лечение на пациенти във фаталното състояние да бъдат пренасочени за профилактика на инсулта и избягване на тежкото им инвалидизиране, коментираха специалистите на откриването на освежената детска клиника.

 

 

 

 

 

 

Все още лечението не е приложимо при деца, тъй като е необходимо да се измине дълъг път на откриване на правилната доза при тях, коментира доц. Владимир Пилософ, изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и експерт по детска кардиология на въпрос на журналисти.

 


Молекулата на лекарството е получена в резултат на 20-годишни изследователски разработки на учените на Boehringer Ingelheim, каза д-р Едит Пунг, ръководител на представителството на компанията в България. Компанията инвестира 24% от нетните си продажби за иновативни проучвания и развитие на най-големия си сегмент, по думите на д-р Пунг, каквито са лекарствата за сериозни заболявания, а те възлизат на 12,6 мрд евро.

 

 

Терапията с прадакса вече е достъпна в Румъния, Чехия, Португалия, Австрия, Германия, Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Ирландия при предсърдно мъждене. Извън Европейския съюз лекарството е получило одобрение за профилактика на инсулт при предсърдно мъждене в САЩ, Канада, Япония, Австралия и някои други страни.

 

 

 


Още по темата:


реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Иван     2013-07-25 23:58:36
От 3 месеца използвам лекарството .След намалението от НЗОК месечното лечение ми струва 60 лева.Този разход ми се вазстановява на 100% от доброволен здравноусигурителен фонд.Така,че това е идеалния вариант.
Деси     2012-08-01 22:28:58
Лекарството е много добро,но много скъпо за пенсионер с 120 лв.пенсия.На майка ми която е на 80 години изписаха това лекарство и още други, кажете ми каква част ще поеме здравната каса за да може да го пие-както казах тя е с 120 лева пенсия?
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Как да се отървем от неприятното акне?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Болка в гърба – митове и факти в няколко снимки
Болка в гърба – митове и факти в няколко снимки
Как се лекуват хемороиди?
Как се лекуват хемороиди?
7 болки, които никога не бива да игнорирате
7 болки, които никога не бива да игнорирате
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising