ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактериалната инфекция причинява усложненията от грипа. Разговор с акад. Богдан Петрунов. (I част)

Женя Величкова   |   07 октомври 2011   |   Коментари 8
   
   
Бактериалната инфекция причинява усложненията от грипа. Разговор с акад. Богдан Петрунов. (I част)

Източник: Архив

Акад. д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. През 1963 г. създава първата в страната лаборатория по алергия към Националния център по заразни и паразитни болести. Като гост-професор изнася лекции в Русия, Чехия, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Тайван. През 1976 г. създава първата лаборатория по алергология в Индия, а след това и в Куба през 1982 г.
Акад. Богдан Петрунов работи в Националния център по заразни и паразитни болести от близо 50 години, като 18 от тях е директор на Института – от края на 1992 г. до 2010 г. Представител е на България в Европейския медицински научен съвет към Съвета на Европа. Почетен член е на Руската академия на медицинските науки, както и на Международната асоциация по имунорехабилитация.Какъв грип ни очаква тази година? И кога ще се появи?

 


Тази зима ни очаква грип, подобен на миналогодишния. По данните на Световната здравна организация (СЗО) грипните щамове, които ще участват тази година в епидемията, са същите като миналата година, основните щамове са от тип А /H1/N1 /, т. е. не можем да очакваме нещо много по-различно.

 


Разбира се, индивидуално, може да има и по-леки и по-слабо протичащи заболявания, но принципно грипът ще бъде с характер на миналогодишния.

 


В никакъв случай грипът, който предстои, не е по-опасен от познатите ни до миналата година щамове.

 


Развитие на епидемия можем да очакваме към края на тази, началото на следващата година, когато температурите се понижат.

 


В такъв случай защитени ли са хората, боледували от грипа миналата година?

 


Да, хората, които са боледували миналата година, имат известна защита. В никакъв случай обаче те не са 100% защитени, поради голямата изменчивост на грипния вирус. Грипът и имунитетът, който предизвиква не е целогодишен или целоживотен, той трае кратък период от време. Характерно за грипните вируси е, че те мутират, затова всяка година се определят актуалните щамове, които трябва да се включат във ваксината.

 


Може да се очаква, че ще има един остатъчен имунитет при хората, които са били имунизирани срещу сезонния грип. Това в никакъв случай не определя отказ от нова, актуална имунизация. Напротив, ваксинирането трябва да се проведе по същия начин, както миналата година, за да разчитаме на сериозен ефект, т. е. образуване на достатъчно високо ниво на антивирусни противотела и други клетъчни компоненти в организма, които определят имунитета към грипния вирус.  

 


При ваксинираните хора се очаква болестта да мине по-леко, няма да страдат от усложнения от грипа.


Какви са евентуалните усложнения, които могат да настъпят при разболяване от очаквания грип?

 


Самият грип, вирусната инфекция, е една токсична реакция. Типичните прояви са висока температура, отпадналост, болка в мускулите, зачервяване на очите, главоболие, болки в гърлото.

 


Може да се развие и вирусна бронхопневмония, която се диагностицира трудно, защото не се чува нищо в слушалката, на рентген не се вижда нищо и това вече е много деликатен проблем.

 


Трябва да се има предвид, че грипът като инфекция, разбира се, може да бъде сериозен и токсичен и може да доведе и до смъртен случай, но има един банален израз, че грипът с лечение минава за 7 дни, без лечение за една седмица. Но, това се отнася за грипната, за вирусната инфекция.

 


След вирусната инфекция обаче се обострят и появяват бактериалните инфекции, които всъщност причиняват бронхопневмонии, бронхити, трахеобронхити, синузити, възпаление на ушите, на гърлото. Това, което води до сериозни усложнения при грипната епидемия, са бактериалните инфекции, които се активират от една първоначално грипна инфекция.

 


Кои са рисковите групи и защо?

 


Рисковите групи при грипната инфекция на първо място са малките деца, които нямат още добре изразена имунна система и не могат достатъчно да й се противопоставят.  

 


Втората рискова категория са възрастните хора, над 65 години. При тях е обратно – имунната им система е вече силно отпаднала и няма сериозни защитни свойства. Те са много по-лесно изложени на грипа и на бактериалните усложнения.

 


Третата рискова група са хората с хронични заболявания. Тези, които имат сърдечно-съдови, белодробни, злокачествени, автоимунни заболявания.

 


И трите категории са хора с нарушена имунна система, при които са намалени възможностите да се справят с една такава инфекция.

 


Всъщност, защо се разболяваме от грип най-вече през студеното полугодие?

 


Няколко са факторите. На първо място – охлаждането, което понижава защитните бариери на лигавицата на носа, на гърлото, които са изложени на самата инфекция. При понижението на температурата те много по-лесно стават пропускливи.

 


Освен това през зимата значително се увеличава контактът на хората на обществени места. Много повече време хората прекарват заедно в затворени помещения, което дава възможност за обмяна на вируси и предаването на инфекцията.

 


Понижава се и консумацията на храни, богати на витамини и минерали, ядем по-малко плодове и зеленчуци.

 


Значително намалява слънцегреенето. Ултравиолетовите лъчи са важни, за да стимулират образуването на витамин А и D, които са от значение за имунната защита.

 


Това са все фактори, които определят появата на епидемиите през есенно-зимния период.

 

 

Втора част на интервюто 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (8)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Лина Йосифова     2011-10-10 18:54:39
Г-н Петров, вие пишете някои верни неща, но не съм съгласна с Вас за неефективността на ваксините!
От 7 години си поставям противогрипна ваксина всяка есен и не боледувам през целия сезон!
Разбира се, че антибиотиците не действат на вирусите - те се приемат ако има бактериална инфекция...
Георги Петров     2011-10-10 15:34:14
Ваксините и антибиотиците са неефективни. Гарантирано решаване на проблема е прилагате на процедурата предложена по горе. Тя ще Ви предпази от всички видове простуди, всички щамове на грип и видове рак. това тя постига чрез исхвърляне на излишната слуз и снабдяване на организма със така необходимата КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ коятоповишава неимоверно много защитните сили на организма.
Петров - Натуропат.
Георги Петров     2011-10-10 15:21:10
От грип се разболяваме най вече при температури на околната среда от 0 до 15 градуса. При тази температура и влажност, вирусите причиняващи простудни и грипни заболявания се размножават най интензивно и политат по въздуха. Организъм който съдържа излишна слуз, е гостоприемник за тези вируси. Тази слуз е храна за тези вируси. Слузта се натрупва в организма от слузотворните храни. Това са рафинирана захар, бяло брашно и краве мляко. Това е и предназначението на тези вируси. Да помогнат на организма, да се избави от излишната слуз. Затова при настинка тази слуз разредена вече от тези вируси започва да тече от носа, гърлото а понякога и от очите. Тази слуз, облепила сливиците, започва да гноясва и възпалява сливиците. Вместо операция е достатъчно промивка със собствената урина, а при периодична промивка, от операция няма никога да има нужда. Излишната слуз се натрупва и в гърдите на жените, в матката в простата на мъжете в дебелото черво и другаде. Застоявайки се там, тази слуз започва да се згъстява и да преминава в КСЕРОГЕЛ. Той от своя страна е най добрата храна за раковите клетки. Както виждате, колко е важно да се вземат мерки за изхвърляне на тази излишна слуз от организма. Всеки е виждал по тротоарите а не само там, гноясала слуз. Представете си подобна гноясала слуз в гърдите, матката, простатата, готова храна за раковите клетки. Както виждате, основният причинител на болестите е вътрешното замърсяване на организма. Имам изработена здравословна процедура, която решава всички тези проблеми. Който желае да направи нещо исключително за здравето си, може да напише на Е-адрес: gtp5@abv.bg от където ще получи безвъзмездно процедурата.
Петров - Натуропат.
Диана     2011-10-10 14:41:02
А аз мисля,че има достатъчно вируси и през лятото....За съжаление ги напускаха целогодишно, няма да насмогнем да купуваме ваксини !
Георги Петров     2011-10-10 14:31:13
Апсолютно съм съгласен с изказването на Д-р. Петрунов, че най важното е повишаване на ИМУНИТЕТА - Т.Е. ЗАЩИТНИТЕ СИЛИ НА ОРГАНИЗМА. И най добрата храна и най добрите лекарства няма да ни бъдат от достатъчна полза, при положение че не направим необходимото, за да изхвърлим от организма излишната слуз, която служи за храна на простудните и грипни вируси, а когато тази слуз се застои в гъдите на жените в матката и простатата на мъжете, в дебелото черво, преминава в ксерогел, който пък е най добрата храна за раковите клетки. Злузта се натрупва в организма от слузотворните храни, рафинирана захар, бяло брашно, и краве мляко. Другото което е не по малко важно за повишаване на имунитета е, снабдяване на организма от така дефицитната днес КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Тази енергия получаваме от суровата и прясна храна, от въздуха, от Слънцето , от водата огрявана от слънцето и др. Особенно силно е снабдяването на организма със космическа енергия, при контакта на силно прогрято тяло и студената вода.И то само за кратко време. За тази цел имам изработена специална процедура, която избавя организма от излишната слуз и го снабдява със космическа енергия. Прилагането и предпазва организма от всякакви настинки, всякакви щамове на грип и видовете РАК. Тази процедура практикувам вече повече от 15 год. и не знам какво е настинка или някакъв щам на ГРИП. Мога да изляза в най голямата виелица, гол изпотен, без да ми се случи каквото и да било. МАСОВОТО ПРИЛАГАНЕ НА ТАЗИ ПРОЦЕДУРА, БИ ЛИКВИДИРАЛО ГРИПНИТЕ ЕПИДЕМИЙ И РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Който иска да направи нещо исключително за здравето си, да напише на Е-адрес: gtp5@abv.bg от където ще получи безвъзмездно процедурата. Петров - Натуропат.
8 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter