ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактериална и вирусна инфекция – каква е разликата?

Puls.bg   |   03 септември 2011   |   Коментари 3
   
   
Бактериална и вирусна инфекция – каква е разликата?

Източник: Dreamstime

Симптомите при бактериална и вирусна инфекция понякога са еднакви, особеностите на микроорганизмите обаче налагат различно лечение. В противен случай, то ще е неефективно...

 

 

1. Приликите


Има много общо между бактериалната и вирусната инфекция. Причина и за двете са микроби, вярно различни, но с равносилно добра способност да се разножават в организма ни.


Често симптомите при инфекция са еднакви: повишаване на температурата, отпадналост, наличие на болка, възпалени тъкани; например, когато се касае за инфекция на горния респираторен тракт, независимо дали е заради вирус или бактерия, се отчитат кашляне и кихане, за храносмилателния тракт – повръщане и диария, което и показва действието на имунната система да се пребори с тях.


И вирусната, и бактериалната инфекция, се предават по един и същ начин: контакт с болни или носители, контакт със замърсени повърхности или консумация на заразени храни, вода, заразяване при ухапвания от насекоми, чрез пренасяне от животни, независимо дали са домашни любимци или други.


И бактериите, и вирусите, могат да причинят остра инфекция на организма, която да премине за сравнително кратък период или да са причина за хронична или латентна с рецидивиращи периоди на активиране инфекция на организма, която да продължи месеци наред или остане дори за цял живот.


И бактериите, и вирусите, са причинители на сериозни пандемии, например: испанският грип в края на Първата световна война отнема живота на около 30 милиона души - добре ни е известно, че грипът е вирусно заболяване; бубонната чума, наричана още Черната смърт, се дължи на инфекция с бактерията Yersinia pestis – и се предполага, че броя на хората, които е покосила в Средновековието, възлиза на десетки милиони; и сифилисът се развива след полов контакт и предаване на бактерията Treponema pallidum, и СПИН – но чрез ХИВ-вируса...

 Бактериалната и вирусната инфекция имат сходства, но и съществени разлики в други аспекти, които обясняват различния отговор от страна на организма и подходите в лечението им.
 

 

2. Разликите


Разликите започват от несходствата в структурата на бактериите и вирусите.
Въпреки, че са от една група – на микроорганизмите – бактериите и вирусите са твърде различни като структура.

 

Бактериите


Бактериите са относително самостоятелни, сложни едноклетъчни организми, с устойчива клетъчна стена и тънка мембрана, ограждаща течност или цитоплазма във вътрешността на клетката. Формата им може да бъде сферична (коки), пръчковидна (бацили, клостридии, спирохети, псевдомонади), спираловидна (вибриони, спирили, спирохети) и нишковидна. Притежават целия необходим генетичен материал, за да образуват свои копия.

 

 

Бактерии със сигурност има от 3,5 милиарда години на Земята. Адаптират се и оцеляват независимо от условията на околната среда, като студ, високи температури, радиоктивност...

 

 

Повечето бактерии са безопасни за нас, а някои дори, като лактобактериите, носят ползи за организма ни – допринасят за локалния имунитет, подобряват например храносмилането, унищожават ракови клетки, отделят жизненоважни вещества. Де факто, бактериите, които причиняват заболявания при хората, са по-малко от 1%.
 

 

Къде се крие коварството на вирусите?... Ще разберете в продължението
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анна Димова     2015-11-25 17:28:01
Статията ми хареса,най - много финала .
Анна Димова     2015-11-25 17:25:08
Статията ми хареса,най - много финала .
Георги Петров     2011-09-07 14:21:56
Прекалено много плашат хората с тези микроорганизми като микроби, вируси, стафилококи и тем подобни.Не мислите ли, че след като една от най добрите религий, каквато е Християнската, твърди че БОГ е създал всичко живо на нашата планета, което значи че е създал и тези /животинки/ ЗА ДА ПРИЧИНЯВА БОЛЕСТИ СТРАДАНИЯ И ДАЖЕ ПРЕЖДЕВРЕМЕННА СМЪРТ. Това ми изглежда като пряко обвинение към създателя. Дали действително вината за болестите е в тези микроорганизми. Самите учени твърдят от една страна, че без тези микроорганизми животът на нашата планета е невъзможен, а от друга страна твърдят че същите микроорганизми причиняват болестите. В действителност, всички тези микроорганизми, са помощници на самият живот. Част от тези микроорганизми подпомагат изхранването на живите организми, а другата част разлагат неживите организми и ги подготвят за нов живот. Микроорганизмите които модерната медицина определя като причинители на болестите се заселват в организми които са съществували по различни причини в несъответстващи за организма условия, следствие на което е настъпило вътрешно замърсяване на организма и силно понижаване на защитните сили на организма. Когато човекът се погрижи да подържа добре вътрешната чистота на организма чрез природосъобразен начин на хранене и живот и зарежда редовно с космическа енергия тялото си, тогава тези микроорганизми не се интересуват от него. Зареждането с космическа енергия е апсолютно необходимо за организма, защото той се състои от 50% материя и 50% ДУХ, БОЖИЯ СВЕТЛИНА ИЛИ АКО ЩЕТЕ, КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Организма се зарежда с космическа енергия от: суровата храна, от въздуха, от водата изложена на слънце, чрез физическите упражнения и особенно чрез общуване с студената вода, разбира се при загрято до силно испотяване тяло. Към всичко това естествено трябва да прибавиме и позитивната душевна нагласа като се отървем от всички негативни мисли. Прилагайки всичко това, ще забравите какво е болести, лекари и лекарства и пътеките до аптеките. Предлагам безвъзмездно изработената от мен феноменална процедура, която ще Ви предпазва от всички видове настинки, всички щамове на Грип и видове Рак. Пишете на Е-адрес: gtp5@abv.bg Петров - Натуропат.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter