ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактериална и вирусна инфекция – каква е разликата?

Puls.bg   |   03 септември 2011   |   Коментари 3
Бактериална и вирусна инфекция – каква е разликата?

Източник: Dreamstime

Симптомите при бактериална и вирусна инфекция понякога са еднакви, особеностите на микроорганизмите обаче налагат различно лечение. В противен случай, то ще е неефективно...

 

 

1. Приликите


Има много общо между бактериалната и вирусната инфекция. Причина и за двете са микроби, вярно различни, но с равносилно добра способност да се разножават в организма ни.


Често симптомите при инфекция са еднакви: повишаване на температурата, отпадналост, наличие на болка, възпалени тъкани; например, когато се касае за инфекция на горния респираторен тракт, независимо дали е заради вирус или бактерия, се отчитат кашляне и кихане, за храносмилателния тракт – повръщане и диария, което и показва действието на имунната система да се пребори с тях.


И вирусната, и бактериалната инфекция, се предават по един и същ начин: контакт с болни или носители, контакт със замърсени повърхности или консумация на заразени храни, вода, заразяване при ухапвания от насекоми, чрез пренасяне от животни, независимо дали са домашни любимци или други.


И бактериите, и вирусите, могат да причинят остра инфекция на организма, която да премине за сравнително кратък период или да са причина за хронична или латентна с рецидивиращи периоди на активиране инфекция на организма, която да продължи месеци наред или остане дори за цял живот.


И бактериите, и вирусите, са причинители на сериозни пандемии, например: испанският грип в края на Първата световна война отнема живота на около 30 милиона души - добре ни е известно, че грипът е вирусно заболяване; бубонната чума, наричана още Черната смърт, се дължи на инфекция с бактерията Yersinia pestis – и се предполага, че броя на хората, които е покосила в Средновековието, възлиза на десетки милиони; и сифилисът се развива след полов контакт и предаване на бактерията Treponema pallidum, и СПИН – но чрез ХИВ-вируса...

 Бактериалната и вирусната инфекция имат сходства, но и съществени разлики в други аспекти, които обясняват различния отговор от страна на организма и подходите в лечението им.
 

 

2. Разликите


Разликите започват от несходствата в структурата на бактериите и вирусите.
Въпреки, че са от една група – на микроорганизмите – бактериите и вирусите са твърде различни като структура.

 

Бактериите


Бактериите са относително самостоятелни, сложни едноклетъчни организми, с устойчива клетъчна стена и тънка мембрана, ограждаща течност или цитоплазма във вътрешността на клетката. Формата им може да бъде сферична (коки), пръчковидна (бацили, клостридии, спирохети, псевдомонади), спираловидна (вибриони, спирили, спирохети) и нишковидна. Притежават целия необходим генетичен материал, за да образуват свои копия.

 

 

Бактерии със сигурност има от 3,5 милиарда години на Земята. Адаптират се и оцеляват независимо от условията на околната среда, като студ, високи температури, радиоктивност...

 

 

Повечето бактерии са безопасни за нас, а някои дори, като лактобактериите, носят ползи за организма ни – допринасят за локалния имунитет, подобряват например храносмилането, унищожават ракови клетки, отделят жизненоважни вещества. Де факто, бактериите, които причиняват заболявания при хората, са по-малко от 1%.
 

 

Къде се крие коварството на вирусите?... Ще разберете в продължението
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анна Димова     2015-11-25 17:28:01
Статията ми хареса,най - много финала .
Анна Димова     2015-11-25 17:25:08
Статията ми хареса,най - много финала .
Георги Петров     2011-09-07 14:21:56
Прекалено много плашат хората с тези микроорганизми като микроби, вируси, стафилококи и тем подобни.Не мислите ли, че след като една от най добрите религий, каквато е Християнската, твърди че БОГ е създал всичко живо на нашата планета, което значи че е създал и тези /животинки/ ЗА ДА ПРИЧИНЯВА БОЛЕСТИ СТРАДАНИЯ И ДАЖЕ ПРЕЖДЕВРЕМЕННА СМЪРТ. Това ми изглежда като пряко обвинение към създателя. Дали действително вината за болестите е в тези микроорганизми. Самите учени твърдят от една страна, че без тези микроорганизми животът на нашата планета е невъзможен, а от друга страна твърдят че същите микроорганизми причиняват болестите. В действителност, всички тези микроорганизми, са помощници на самият живот. Част от тези микроорганизми подпомагат изхранването на живите организми, а другата част разлагат неживите организми и ги подготвят за нов живот. Микроорганизмите които модерната медицина определя като причинители на болестите се заселват в организми които са съществували по различни причини в несъответстващи за организма условия, следствие на което е настъпило вътрешно замърсяване на организма и силно понижаване на защитните сили на организма. Когато човекът се погрижи да подържа добре вътрешната чистота на организма чрез природосъобразен начин на хранене и живот и зарежда редовно с космическа енергия тялото си, тогава тези микроорганизми не се интересуват от него. Зареждането с космическа енергия е апсолютно необходимо за организма, защото той се състои от 50% материя и 50% ДУХ, БОЖИЯ СВЕТЛИНА ИЛИ АКО ЩЕТЕ, КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Организма се зарежда с космическа енергия от: суровата храна, от въздуха, от водата изложена на слънце, чрез физическите упражнения и особенно чрез общуване с студената вода, разбира се при загрято до силно испотяване тяло. Към всичко това естествено трябва да прибавиме и позитивната душевна нагласа като се отървем от всички негативни мисли. Прилагайки всичко това, ще забравите какво е болести, лекари и лекарства и пътеките до аптеките. Предлагам безвъзмездно изработената от мен феноменална процедура, която ще Ви предпазва от всички видове настинки, всички щамове на Грип и видове Рак. Пишете на Е-адрес: gtp5@abv.bg Петров - Натуропат.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Епидурална упойка при раждане - какво е важно да се знае

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising