ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Уринарни инфекции – причинители и рискови фактори

Puls.bg   |   07 юли 2011   |   Коментари 0
   
   
Уринарни инфекции – причинители и рискови фактори

Бъбреците, уретерите, пикочният мехур и уретрата изграждат уринарния тракт. Инфекцията на която и да е структура от уринарния тракт с патогенни микроорганизми се определя като уринарна. Конкретизирането на мястото на инфекция дава разнообразието от медицински термини като уретрит – инфекция на уретрата, цистит – на пикочния мехур, пиелонефрит – инфекция на бъбреците.


В някои случаи заради анатомичната близост, инфекциите на органи, принадлежащи към други системи, също могат да попаднат в раздела на уринарните инфекции. Такива са например, епидидимит, простатит.


Честотата на уринарните инфекции е висока. Повече страдат жените, отколкото мъжете. Въпреки че инфекцията може да не се отчита от засегнатия, е възможно тя да причини сериозни проблеми, увреждане на органите и дори да бъде фатална.


Бъбреците са активни органи, които отделят около 1,7 литра урина на ден, спомагат поддържането на водно-електролитния баланс, отделянето на отпадни продукти чрез уреята, произвеждат хормон, благодарение на който се образуват червените кръвни клетки.


При инфекция на уринарния тракт дейността на бъбреците се разстройва, което има опасни последици за организма.


Според някои медици уринарните инфекции не са трасмитивни, но други препоръчват въздържане от сексуални контакти до излекуването. Тук не става дума за полово преносимите заболявания, причинени от хламидия, гонорея, които се предават обичайно от партньор на партньор и са силно заразни.


80% от уринарните инфекции се причиняват от щамове на бактерията Ешерихия коли, която често се намира в дебелото черво. Други бактерии-причинители на: Mycoplasma, Chlamydia, Staphylococcus, Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Serratia и Neisseria spp., както гъбички като Candida и Cryptococcus spp. и паразити - Trichomonas, Schistosoma.

 Задържането или възпрепятстването на отделянето на урина представлява рисков фактор за развитието на уринарна инфекция. Камъните в бъбреците и пикочните пътища, уголемената простата, абнормалните анатомични особености, повишават склонността към развитие на уринарни инфекции.


Силата на струята при отделянето на урината е от изключително значение за здравословното състояние на структурите на уринарния тракт, тъй като с нея се отстранява голяма част от патогенните микроорганизми, които са навлезли в уретрата. Това възпрепятства бързото им достигане до пикочния мехур, уретерите и бъбреците. По-голямата податливост на жените към уринарни инфекции се дължи именно на анатомичната особеност – по-къса уретра и близостта на ануса до вагината, което улеснява предвижването на опасните микроорганизми от края на червата до органите на уринарния тракт.


Поставянето на катетър също е един от високорисковите фактори. Около 30% от пациентите, на които им се налага, развиват уринарна инфекция. Катетърът реално осигурява директен път на патогенните микроорганизми към пикочния мехур. Трябва да се отчете, че локалният имунитет на естествените пикочни пътища в не малка степен елиминира навлизащите микроорганизми.Има данни, че при използване на диафрагми като контрацептивно средство и презервативи със спермициден филм също е рисково относно развитието на уринарни инфекции. Склонността зависи и от сексуалната активност. Сексуално по-активните жени са по-предразположени, като дори се отбелязва явлението „цистит на медения месец“.


По-висок риск от развитие на уринарни инфекции се среща при мъжете над 60-годишна възраст, при които се наблюдава уголемена простата. Това обикновено е свързано със слабата струя при уриниране и ненапълното изпразване на пикочния мехур, което и дава благоприятна среда за размножаване на микроорганизмите.

 


В някои случаи на бактериемия – наличие на бактерии в кръвта – се установява инфекция на бъбреците, което се дължи на хематогенно разпространение.По принцип при наличие на инфекция на свързани с уринарния тракт структури, като простатата, епидидима, е възможно да се развие уринарна инфекция. Риск се регистрира и след урологична хирургична интервенция.

 

 

Има противоречиви данни относно склонността при бременност, като в някои проучвания се сочи, че бъдещите майки са по-склонни на уринарни инфекции между 6-26 гестационна седмица. Не така противоречиви са обаче мненията на специалистите, а напротив, че при уринарна инфекция през бременността, рискът състоянието да прогресира в пиелонефрит е голям. Пиелонефритът през бременността е причина за преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.При хората с хронични заболявания, като диабет, и имунносупресираните, също има по-висок риск от уринарни инфекции.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising