ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да предпазим очите си през лятото?

Puls.bg   |   03 юли 2011   |   Коментари 1
   
   
Как да предпазим очите си през лятото?

Източник: Dreamstime

Лятото действително може да се окаже натоварващ период за очите ни и причината затова е не само силната слънчева светлина, но и прахта, която по-лесно се разнася навън, вещества в морската вода или басейна, потенето и по-високата чувствителност на кожата...

Кои са най-важните правила, към които следва да се придържаме през топлия сезон, за да предпазим зрението си?

 


1. Слънчева защита


Продължителното излагане на слънце без слънчеви очила може да доведе до силна болка. Обикновено се появява след целодневна слънчева баня на открито без да са носени слънчеви очила или поне шапка с козирка.

 

Ултравиолетовите лъчи са опасни както за кожата, така и за очите. Честото и прекомерно излагане на слънце крие риск от развитие на катаракта. Медицински проучвания показават, че при липса на предпазни мерки, особено при слънчеви бани и работа на открито, това състояние е на лице след 8-10 години.

 

За съжаление, повечето слънчеви очила със сигурна защита предпазват предимно срещу UVB, но не и срещу UVA-лъчите. Ето защо при избора им е добре да се обърне внимание на тази харектеристика.

 

Затъмнените стъкла не означава, че имат качествата да защитава от ултравиолетовите лъчи – те само намаляват яркостта на светлината, а поляризацията им е важна срещу отблясъци.

 

Очилата следва и да са и достатъчно големи, така че да не допускат навлизане на лъчите отстрани на рамките.

 

Слънчевите очила следва да се носят не само на плажа, но и по време на разходка сред природата, в града, при колоездене, практикуване на воден спорт.


 

2. Как да защитим очите от вещества във водата


След басейна установяваме, че очите ни щипят. Това най-вероятно се дължи на непремерено и небалансирано прибавяне на вещества, като хлор, във водата, според експерти. Съветът им е очите веднага да се измият с чиста вода, ако трябва и от бутилка минерална, и не се влиза отново в басейна.

 

Измиването на водите с чиста вода се препоръчва и след излизане от морката вода. Солното съдържание, органичните вещества е много вероятно да подразнят очната лигавица и клепачите. Измиването им с чиста вода предотвратява дискомфорта, който може да се появи по-късно през деня на фона на силното слънце и изпотяване на кожата на лицето.

 

При положение, че оплакването продължи консултацията със специалист е препоръчителна.

 

При оплакване могат да се използват "изкуствени сълзи", които обаче не са предназначени за зачервени очи.

 

В басейна, както и в морето, не бива да се влиза с контактни лещи, тъй като рискът да полепнат по лещите вещества, които се съдържат във водата и раздразнят очите, е голям. Освен това вероятността от инфекция така е по-голяма. Отчита се и високо число на загуба на лещи във водата.

 


3. При дейности навън
 

Не само плажът и слънцето могат да застрашат зрението ни през лятото. Това е и сезонът, когато сме предимно на открито. Дейностите, които извършваме на двора, независимо дали става въпрос за работа или хоби, също носят своите опасности за очите. При градинарската работа, насичането на дърва, сковаване на някаква дървена конструкция, наклаждането на огън, спортуването, домакинската работа като метене на двора и други занимания, се разнесят дребни частици, които могат да попаднат и наранят очите.

 

При попадане на чуждо тяло в окото, първо се усеща проблем със зрението и по-късно болка. При условие, че зрението не е засегнато може да се наложи малко лед на окото. Добре е да се предвиди, ако случаят не го налага веднага, преглед на състоянието на окото от специалист, за да се установи дали няма нараняване на лигавицата и предприемане на терапия.


 

4. При спортуване
 

Най-често при спортуване очите страдат от удар с топка. Такива се получават при хандбал, федербал, волейбол, народна топка, голф, бейзбол, скуош, софтбол. Трудно е да се предвиди необходимата протекция при игра. Дори и да се открият необходимите защитни маски, носенето им едва ли ще се възприеме от спортуващия по време на игра.

 

Друга опасна игра е пейнтбола, при която обаче се раздават защитни маски. Колкото и да са неудобни – слагането им е необходимо, за да се предотврати навлизане на боя в окото от стрелбата.

 


5. Други рискове

  • Играта с пелети, както и всички игри на децата, които включват изстрелване на стрели, сачми, са с потенциален висок риск от нараняване на очите и лоша статистика на инциденти.
  • Най-разпространената причина за травма на очите са фойерверките.
  • Ухапване от насекомо в близост до окото също може да причини сериозен дискомфорт.
  • Веществата, които отделят батериите са вредни за очите, поради което е важно да се следи за състоянието им и се изхвърлят в подходящи контейнери.
  • Хората след операция на очите следва да бъдат изключително внимателни и избягват рисковете за зрението.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ivan     2011-07-08 19:51:41
тук пише \"начините поради които ни болят очите \" а не \" как да ги предпазим \" според темате не струва :)

Бъдете здрави!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising