ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За какви симптоми да следим след ухапване от кърлеж

Puls.bg   |   16 юни 2011   |   Коментари 5
   
   
За какви симптоми да следим след ухапване от кърлеж

В предишния материал: защо ухапването от кърлеж е опасно

 

Биологичната активност на кърлежите започва от април и продължава до септември. Риск от ухапване от кърлеж има при преминаването на всяка площ, обрасла от трева, храсталаци и буренища.

Кърлежи могат да се намират и в тревните площи между блоковете в градска среда, пътищата, дворовете. Така че освен след пребиваване сред природата, пикник, лагеруване или просто разходка, оглед за кърлеж следва да се извършва всяка вечер при ежедневна работа или игра на двора и разходка на домашния любимец.


Висок риск от ухапване от кърлеж има при пребиваване в ендемичен район. В случай на ухапване от паразита, дори при успешното му отстраняване, следва да се докладва на личния лекар, за да се предвиди опасността от кърлежово преносимо заболяване. Ендемични за Средиземноморска петниста треска са Черноморието и Южна България.


Симптомите на кърлежово преносимите заболявания, изключая Ерима мигрес, наподобяват на грипно заболяване – има наличие на високо температура, втрисане, главоболие, мускулни болки, слабост. При децата често се отчита гадене и повръщане.

Важен признак за преносимите заболявания е конюнктивитът, който може да е развит в слаба форма и да не се отчита от засегнатия. Лекарят обаче може да отчете признака.


Друг показател за заболяване е наличието на обрив при наличие на висока температура. Обривът е характерен при Средиземноморската петниста треска – разпространен е по цялото тяло, включително и дланите и стъпалата, и Еритема мигранс – обривът се намира на едно място.

 

 

 

Трети показател за заболяване са специфичните промени на кожния участък при ухапването от кърлежа. При Средиземноморска петниста треска се образува тъмно петно, есхара. Коричката на този инфилтрат е безчуствена и неболезнена. Отрива се обикновено по главата при децата, зад ушите, гърдите, под мишниците, ингвиналните гънки, краката.

При ранната проява на Лаймска болест се получава еритема миграс около 7 дни след ухапването. Плаката постепенно нараства, до 5 сантиметра.

При ухапване от кърлеж, отстраняването му е само една част от мерките, които трябва да се вземат. Необходимо е и сериозно проследяване на състоянието след това. При съмнения и симптоми на заболяване, инфекционистът, е специалистът, който трябва да се потърси.


За какво следва да сме внимателни след като отстраним кърлежа:

  • До месец след ухапването трябва да се следи за промени по кожата на мястото на проникване на кърлежа, включително за зачервяване, оток, болка.
  • Температурата, ставните и мускулни болки, главоболието и обривът по тялото, както и необяснимото кървене на венците и кожата трябва да наведат на мисълта за неотложна консултация с инфекционист.Как да се предпазим от кърлежите?

  • Репелентите, които отблъскват кърлежите, съдържат 30% диетилтолуамид (ДЕЕТ) като условието откритите участъци от кожата да се мажат на 2-3 часа.
  • Покривайте кожата с облеклото, особено на тези части от тялото, които са в пряк досег с тревни площи.
  • Не пропускайте ежедневния оглед на тялото, включително и окосмената част на главата.
  • В случай, че имате домашен любимец следете и него, тъй като рискът да се превърне в преносител на кърлеж е голям. Противопаразитните каишки са задължителен аксесоар.
  • Тревните площи и дворовете следва да се поддържат – косенето на тревата, почистване от падналите листа и ограничаване на достъпа на животните до тях е действително ценна предпазна мярка за здравето.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (5)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Атанас     2018-04-13 02:09:09
А как може да разберем дали имамв кърлеж може ли да ми кажете???
Niki     2016-07-10 22:37:12
Значи някакви други симптоми има ли като може ли пациента да има растроиство
веско     2015-05-24 10:15:33
Отивай на лекар, ако имаш ставни болки, изпотяване, и си много уморен необичайно! Ако те е хапал кърлеж е вероятно да има зараза и веднага почвай доксициклин да вземаш, но не за кратко.. чети и се информирай в нета има доста инффо за кърлежовите инфекции
mimi     2015-05-15 15:15:50
i vuzmojno li e ot kurlej da se umira
mimi     2015-05-15 15:14:24
znachi iskam da vi popitam dnes sutrinta mi nqmashe nishto i kum 9i30 zapochna da me bolqt krakata rucete glavata duhut mi e mnogo topal i vuzmojno li e da imam kurlej
5 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising