ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергия от насекоми – как да действаме при опасност

Puls.bg   |   08 юли 2012   |   Коментари 0
   
   
Алергия от насекоми – как да действаме при опасност

При алергия от насекоми се има предвид алергия към тези, които при контакт оставят секрет в тъканите. Това са предимно жилещите насекоми като пчели, търтеи, оси, стършели и някои видове мравки като червени мравки.


При реакции като болка, подуване и зачервяване на мястото на ужилване, следва да се повиши вниманието на пострадалия и се проведе консултация с лекар при всички случаи.


Диапазонът на алергичните реакции при ужилване от насекомо е широк. Повечето хора не страдат от това състояние, при други се наблюдава само слабо подуване на мястото на ужилване. Не малко са обаче и фаталните случаи на алергия от насекоми.


Обикновено при алергия към един вид жило има 60% вероятност от алергия към останалите. Открива се по-висока предразположеност към алергия от насекоми при мъжете. Най-често случаи на инциденти при алергия към насекоми се отчитат при момчетата и мъжете до 20-годишна възраст 

Симптоми при ужилване


1.


При ужилване на мястото се изпитва болка, сърбеж, отчита се подуване и зачервяване на кожата. Мястото на ужилване следва да се почисти и се приложи леден компрес. В някои случаи специалистите изписват кортикостероиден крем за редуциране на възпалителния процес и интихистаминов препарат за облекчаване на сърбежа.
 


2.
 

Възможно е организмът по-трудно да преодолее ужилването. Тогава в рамките на 2 дни до седмица се наблюдава отичане на засегнатото място. Срещат се и симптоми като повръщане и гадене. Подобни оплаквания се наблюдават при 10% от пострадалите, но това не означава, че те са алергични. В този случай, се предполага инфектиране. Обикновено помага антибиотичното лечение, предписано от специалист.

 

3.


Около 0,3-3% от ужилените развиват алергична реакция при ужилване от насекомо. Симптомите се проявяват много индивидуално и включват: сърбеж, обрив, силен оток на кожата, парене или сърбеж в устата, гадене и повръщане. Най-опасният симптом е анафилаксията. Това е алергична реакция от бърз тип, която се характеризира със съкращение на гладката мускулатура и разширение на кръвоносните съдове. Отличава се със зачервяване, сърбеж, силен оток и шоково състояние. Анафилаксията е животозастрашаваща. Ориентир за състоянието могат да бъдат още затруднено дишане и преглъщане, бледо лице, подуване на езика, замаяност, припадък. Реакцията е комплексна и се развива за няколко минути до 24 часа от ужилването. Терапията е задължителна, като засегнатият се нуждае от бърза медицинска помощ.

 

 

Поведение при ужилване


Жилото следва да се отстрани от тъканта възможно най-бързо. При алергична реакция се прилага адреналин. Назначават се и други медикаменти инжекционно.

При сериозна алергична реакция, дори и при прилагане на епинефрин и когато състоянието на засегнатия изглежда стабилно, се налага медикаментозно лечение. Това включва въвеждане на течности интравенозно и др.

По принцип препоръчително е, когато човек страда от подобна алергия, особено през топлия сезон и при пребиваване сред природата, да носи със себе си епинефрин, за да може да реагира адекватно преди получаването на медицинска помощ. Естествено насоките за подобна мярка се осъществяват от специалиста при първия случай на установяване на алергия към насекоми. В случай, че епидефринът не помага, се препоръчва и прием на антихистамин за ограничаване симптомите на алергична реакция. Антихистаминът действа след около час.

 


Как да се избегнат рисковете...

 

 • Пчелите по начало не са агресивни и не жилят, ако не са обезпокоени. Жилото при пчелите се намира накрая на тялото им.
 • Осите оформят гнезда по земята и стените, поради което трябва да се внимава за наличието им.
 • Стършелите строят гнезда по храстите, дърветата и покривите.
 • Ярките цветове привличат насекомите, поради което след природата е по-добре да се носят по-“убити“ и светли тонове.
 • Естествено миризмата на храна също е магнит за насекомите. Това означава да се внимава всеки път, когато се консумира какъвто и да било продукт навън - сандвич, консерва, напитки и др.
 • Ароматите от пюрфюми, продукти за коса, афтършейв също привличат насекомите.
 • Препоръчва се тялото да е покрито с облекло.
 • За съжаление, репелентите не действат срещу тези насекоми.


 

Препоръките
 

Препоръчва се хората с алергия към насекоми да проведат подходяща имунотерапия, назначена от специалист. Прилагането на инжекционна терапия дава почти 100% ефект при алергия от жило на насекомо. Обикновено терапията представлява въвеждане на минимални дози от алергена за период от 10-20 седмици, като апликациите се осъществяват на 4-8 седмици. Терапията дава дългосрочна защита на имунизираните. Рискът с прилагането са по-малко от 0,2%, като не са докладвани фатални случаи.
 

При опасност от ужилване:

 

 • Ако се случи да раздразните колония от насекоми, бягайте възможно по-далеч и възможно най-бързо се покрийте (с одеало, дрехи, плащ и пр.).
 • По-ефективно е бягането на зиг-заг, а не в права линия.
 • Опитайте се да покриете колкото се може повече главата и лицето без това да пречи на виждането.
 • Никога не заставайте в близост до гнездо при липса на път за избягване на насекомите.
 • Не се опитвайте да ударите пчела.
 • Когато избягате от насекомите, отстранете жилото и потърсете медицинска помощ, ако смятате, че е необходимо. Такава е задължителна при случаи на алергии към жило на насекомо.Още:

 

 • Симптомите на алергична реакция при ужилване от насекомо варират силно.
 • Жилото на повечето насекоми не води до алергични реакции.
 • Анафилакцията е опасна и може да бъде фатална.
 • Предпазните мерки и лечението са жизненонеобходими.
 • При анафилакция се прилага епинефрин, който следва да се носи от засегнатия, в инжекционна форма, която да може да приложи сам.
 • Противоалергичната инжекционна програма е високо ефективна.
 • Избягването на рисковете и бързо прилагане на терапията са от ключово значение при алергичните.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter