ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 основни съвета срещу къркорене на корема

Puls.bg   |   02 юни 2011   |   Коментари 0
   
   
2 основни съвета срещу къркорене на корема

Често се е случва къркоренето на корема да ни създаде чувство на неудобство. Перисталтиката и шумовете, които издава коремът ни, на пръв поглед се контролират трудно. За да предотвратим обаче неприятните шумове в най-неподходящия момент, трябва да сме наясно защо всъщност се получава „къркоренето“...


Храносмилателната система представлява образно казано дълга променяща формата, дебелината и посоката си тръба, която води началото си от устата и завършва с ануса. Тази „тръба“ е свързана с други органи и преходи, които играят важна роля за смилането на храната. Един от съществените моменти за правилното протичане на този процес е предвиждането на храната. То се осъществява посредством поредица от мускулни контракции, които насочват съдържимото от стомаха към и по червата - перисталтика. Движението на червата има и друга функция, то размества, разбърква храната, течностите и храносмилателните сокове, като превръща цялото това съдържимо в кашообразна смес, известна като химус.


Къркоренето на червата се появява в резултат именно на този процес на предвижване на химуса, при което се отделя въздух и газообразни вещества, получили се от смесването на различните хранителни вещества и разграждащи ензими.


Къркоренето на червата се случва по всяко време, не само когато стомахът е гладен. Обикновено шумът е по-отчетлив, когато има наличие на храна в стомаха или тънките черва. Представете си, че пасирате плодове – шумът е по-голям в началото на процеса, когато парчетата са големи, а не в края, нали?!


Кога още коремът ни издава звуци? Два часа след изпразването си, стомахът започва да отделя хормони, които стимулират локалните нерви. По веригата от нервни връзки мозъкът получава съобщение, в отговор на което издава „заповед“ за стартиране на перисталтиката.
В резултат на това се извеждат остатъци от стомашно съдържимо от преди. Освен това движението създава усещане за празен стомах и необходимост от нова порция храна.
Свиването на мускулите на червата обикновено се извършва периодично на час в продължение на 10-20 минути до момента, в който не се поеме ново количество храна.


Разбирайки дейността на храносмилателната система, вече е възможно да помислим за варианти за контрол на шума, който издава коремът. Един от съветите, които дават специалистите, е да се хапва редовно през деня като се поемат малки количества храна. Да се избягват храните, при смилането на които се отделят газове, е другата препоръка. Такива храни са съдържащите висока концентрация на въглехидрати, например - тестени изделия, сладкиши и други.


В някои случаи къркоренето се дължи на разстроен стомах или друго заболяване, като синдром на раздразненото черво.


И нещо любопитно. Медицинският термин за къркорене на корема е борборигми. Думата е с гръцки произход. Звукоподражателна е.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter