ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

2 основни съвета срещу къркорене на корема

Puls.bg   |   02 юни 2011   |   Коментари 0
2 основни съвета срещу къркорене на корема

Често се е случва къркоренето на корема да ни създаде чувство на неудобство. Перисталтиката и шумовете, които издава коремът ни, на пръв поглед се контролират трудно. За да предотвратим обаче неприятните шумове в най-неподходящия момент, трябва да сме наясно защо всъщност се получава „къркоренето“...


Храносмилателната система представлява образно казано дълга променяща формата, дебелината и посоката си тръба, която води началото си от устата и завършва с ануса. Тази „тръба“ е свързана с други органи и преходи, които играят важна роля за смилането на храната. Един от съществените моменти за правилното протичане на този процес е предвиждането на храната. То се осъществява посредством поредица от мускулни контракции, които насочват съдържимото от стомаха към и по червата - перисталтика. Движението на червата има и друга функция, то размества, разбърква храната, течностите и храносмилателните сокове, като превръща цялото това съдържимо в кашообразна смес, известна като химус.


Къркоренето на червата се появява в резултат именно на този процес на предвижване на химуса, при което се отделя въздух и газообразни вещества, получили се от смесването на различните хранителни вещества и разграждащи ензими.


Къркоренето на червата се случва по всяко време, не само когато стомахът е гладен. Обикновено шумът е по-отчетлив, когато има наличие на храна в стомаха или тънките черва. Представете си, че пасирате плодове – шумът е по-голям в началото на процеса, когато парчетата са големи, а не в края, нали?!


Кога още коремът ни издава звуци? Два часа след изпразването си, стомахът започва да отделя хормони, които стимулират локалните нерви. По веригата от нервни връзки мозъкът получава съобщение, в отговор на което издава „заповед“ за стартиране на перисталтиката.
В резултат на това се извеждат остатъци от стомашно съдържимо от преди. Освен това движението създава усещане за празен стомах и необходимост от нова порция храна.
Свиването на мускулите на червата обикновено се извършва периодично на час в продължение на 10-20 минути до момента, в който не се поеме ново количество храна.


Разбирайки дейността на храносмилателната система, вече е възможно да помислим за варианти за контрол на шума, който издава коремът. Един от съветите, които дават специалистите, е да се хапва редовно през деня като се поемат малки количества храна. Да се избягват храните, при смилането на които се отделят газове, е другата препоръка. Такива храни са съдържащите висока концентрация на въглехидрати, например - тестени изделия, сладкиши и други.


В някои случаи къркоренето се дължи на разстроен стомах или друго заболяване, като синдром на раздразненото черво.


И нещо любопитно. Медицинският термин за къркорене на корема е борборигми. Думата е с гръцки произход. Звукоподражателна е.


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да се справим с неприятното потене?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising