ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кърменето е едно от най-естествените средства за борба с алергиите. Интервю с акад. Богдан Петрунов

Puls.bg   |   29 април 2011   |   Коментари 1
   
   
Кърменето е едно от най-естествените средства за борба с алергиите. Интервю с акад. Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. През 1963 г. създава първата в страната лаборатория по алергия към Националния център по заразни и паразитни болести. Като гост-професор изнася лекции в Русия, Чехия, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Тайван. През 1976 г. създава първата лаборатория по алергология в Индия, а след това и в Куба през 1982 г.
Акад. Богдан Петрунов работи в Националния център по заразни и паразитни болести от близо 50 години, като 18 от тях е директор на Института – от края на 1992 г. до 2010 г. Представител е на България в Европейския медицински научен съвет към Съвета на Европа. Почетен член е на Руската академия на медицинските науки, както и на Международната асоциация по имунорехабилитация. Заместник-председател е на Българското дружество по алергология.

 

Втора част на интервюто

 

В България ли се произвеждат алергенните препарати, които се използват при лечението на пациентите?
Повече от 35 години в България произвеждаме най-висока класа алергени за диагностика и за лечение не само на поленовата алергия, но и на всички други алергични състояния. В Националния център по заразни и паразитни болести, съвместно с БулБио-НЦЗПБ, се произвеждат повече от 200 вида алергенни препарати. Така се дава възможност за поставянето на точна диагноза и въз основа на нея да се произвеждат алергени, с които да се направи специфично лечение. Институтът дори изнася препарати за Испания, Русия, Македония, Ирак, Иран и други страни. Особено в Ирак, независимо, че хората водят война, имат добре развита имунология и купуват редовно голямо количество алергени от нас.

Смятам, че това е голям успех за България. С гордост мога да кажа, че у нас алергологичната помощ е на високо международно ниво. Нищо по-добро не може да се направи никъде другаде, в сравнение с това, което се прави в нашата страна.

Всъщност, това, което правим в България, не може да се прави в много европейски страни, поради факта, че нямат собствено производство на алергенни препарати.


Имунотерапията адекватна ли е и за деца, страдащи от поленова алергия?
Разбира се, лечението може да се прилага от 3 до 70-годишна възраст. Дори колкото по-рано се започне при децата, толкова по-добър ефект ще има.

С 3-годишно провеждане на имунотерапията, от симптомите се освобождават не по-малко от 70-75% от пациентите, което не може да се постигне с никакъв друг метод на лечение. 


Според Вас, какви са шансовете държавата да поеме финансирането на имунотерапията за хората, които се нуждаят от нея?
Задавате много болен въпрос. Действително има такава идея да се въведе нейното реимбурсиране по някакъв начин. Много пъти са водени разговори с представители на здравната каса по този въпрос, но реално в момента икономическата ситуация е много тежка и държавата няма възможност да осигури средства. Но мисля, че неминуемо с времето ще стане.

Става дума за поемането на лечение на 6-10 хиляди души. Макар че то не е толкова скъпо. Една доза алерген, необходим за 6-месечен период, излиза около 30 лв. Цената е ниска, поради това, че ги произвежда държавна институция, каквато е БулБио-НЦЗПБ.


Вече споменахте за риска от развитие на бронхиална астма, ако симптомите на поленовата алергия се задълбочат. Какви са другите възможни усложнения, при липсата на адекватно и навременно лечение?
Основното усложнение е бронхиалната астма, когато се развива състояние, при което белият дроб започва да реагира неадекватно с появата на пристъпи на задух, с упорита тежка кашлица. Това вече е сериозно заболяване, което иска и много сериозно поддържане и лечение.  

Ненапразно проблемът с белодробните заболявания, в това число и дихателната алергия, на първо място, е един от приоритетите на Европейския съюз. Преди 4 години беше публикувана т. нар. бяла книга, подготвена от Европейската академия по алергология и клинична имунология. Книгата беше приета от Европейския парламент и стана официален документ на Европейския съюз, което показва какво огромно внимание обръща цялата политическа европейска класа на проблема „алергия“. Той не е само здравен, но и силно социален и икономически, защото милиарди се губят от трудодни и лечение. Дори една банална поленова алергия прави човек нетрудоспособен, поради неприятните симптоми.

Преди 2 години ООН също се занимава специално с проблемите на дихателните заболявания, защото те са най-масово разпространените и имат голямо значение за общественото здраве. 


Знае ли се с точност колко българи са засегнати от алергия?
В България не по-малко от 25-30% от населението страда от алергия. В развитите страни около 30-35% от човешката популация е алергична към различни алергени, с алергия, проявяваща се по най-различен начин, често под формата на дихателна алергия - бронхиална астма, алергичен бронхит, алергичен ринит, уртикария, атопичен дерматит и др. Това са масово разпространени състояния. По статистика, всеки трети проявява клинични форми на алергия.


Каква част от децата страдат от алергия и израства ли се тя?
Висок процент от децата са засегнати от алергия от тези 30%, защото при тях се осъществява т. нар. „алергичен марш”. Детето най-често първо развива атопичен дерматит – зачервяване на кожата, екзематозни плаки на различни места, силно сърбящи, които безпокоят, и детето, и родителите. Това състояние постепенно се развива и преминава в един спластичен бронхит, т.е. едно постоянно покашляне, подсмъркване или алергичен ринит. Може да доведе и до бронхиална астма.

Затова, когато се забележи, че детето има атопичен дерматит, трябва веднага да бъде проведена консултация с алерголог, за да предпише съответния режим на хранене и лечение, за да не се даде възможност да се осъществи ”алергичен марш”.


Има случаи, при които алергията се появява в детството и в по-късна възраст изчезва, и обратното. На какви фактори може да се дължи?
Действително има такива случаи. Има хора, които на 30-годишна възраст, дори имам пациенти на 50, 60, 70 години, за първи път получават алергична проява, независимо каква. Това са феномени, които трудно могат да бъдат обяснени с една дума защо се случват. Може да се дължи на предразположение, имало е някакъв отключващ момент – заболяване, провокация с някакъв замърсител. Например, газовете от автомобилния и въздушния транспорт са много мощни фактори за стимулиране на алергичните реакции.

При първа алергична проява на над 50-годишна възраст, причината може да бъде и хормонална, с преминаването на климактериума при жените, както и при мъжете - те също имат климактериум.

Основният фактор за по-ранна поява на алергия, особено в детската възраст, това е наследствеността.

Реално значителна част от алергиите, появяващи се в ранна детска възраст, в пубертета изчезват. Няма гаранция обаче дали това ще се случи или не.

Важен е и въпросът за храненето, кърменето – едно от най-естествените средства за борба с алергиите. Препоръчително е колкото се може по-дълго детето да бъде на естествена кърма, защото при преминаването към каквато и да е изкуствена храна, колкото и да е уж хипоалергична, тя е изкуствена за детето.

Друг съвет – използването на колкото се може по-малко синтетични материали в ежедневието. За съжаление, това не можем напълно да го избегнем.

Един друг колосален фактор, който влияе на появата на алергия и в ранната възраст, и в по-късен период, е замърсяването на околната среда. Вече е и категорично ясно, научно обосновано, че никотинът, тютюнопушенето, рязко засилва алергичните реакции. Особено в семейства, в които родителите пушат, това е идеален фактор, предразполагащ детето да развие алергични реакции, особено на дихателната система.

Замърсяването на въздуха със серен двуокис, въглероден двуокис, азотни окиси, те сами по себе си са силни фактори, които причиняват дихателна алергия.

Съвременният човек безспорно е изложен на силно въздушно замърсяване, на радиация, която също е важна, тъй като тя потиска защитните механизми на имунитета.

Изкуственото хранене също е важен фактор за алергизацията, особено в детска възраст. Консумираме храни с най-различни синтетични материали в тях като консерванти, стабилизатори, оцветители, всички те са силно алергизиращи фактори.

 

Интервюто взе: Женя Величкова


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

то6о     2011-05-05 21:17:31
"Препоръчително е колкото се може по-дълго детето да бъде на естествена кърма, защото при преминаването към каквато и да е изкуствена храна, колкото и да е уж хипоалергична, тя е изкуствена за детето."

Е, аз затва съм цял живот на кърма - не се отделям от женски цици
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter