ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Специфичната имунотерапия е начинът за лечение на поленовата алергия. Интервю с акад. Богдан Петрунов (II част)

Puls.bg   |   20 април 2011   |   Коментари 1
   
   
Специфичната имунотерапия е начинът за лечение на поленовата алергия. Интервю с акад. Богдан Петрунов (II част)

Акад. Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. През 1963 г. създава първата в страната лаборатория по алергия към Националния център по заразни и паразитни болести. Като гост-професор изнася лекции в Русия, Чехия, САЩ, Канада, Китай, Австралия, Тайван. През 1976 г. създава първата лаборатория по алергология в Индия, а след това и в Куба през 1982 г.
Акад. Богдан Петрунов работи в Националния център по заразни и паразитни болести от близо 50 години, като 18 от тях е директор на Института – от края на 1992 г. до 2010 г. Представител е на България в Европейския медицински научен съвет към Съвета на Европа. Почетен член е на Руската академия на медицинските науки, както и на Международната асоциация по имунорехабилитация. Заместник-председател е на Българското дружество по алергология.

 

Първа част на интервюто

 

Различните видове растения отделят полени и се разпространяват във въздуха през определени периоди от сезона. Кои са опасните периоди за страната ни?
Проявата на поленовата алергия е строго свързана с биологичния цикъл на растенията. Различните растения по различно време отделят полен. Например, дървесните видове започват още от март месец. Сега през април месец вече има много дървесен полен във въздуха. Нивото му се следи ежедневно, по специални методи от специалистите от Лаборатория по алергия при Националния център за заразни и паразитни болести. Забелязваме, че полен има още от февруари-март месец, отделен от бора, елата.

После започва периодът на тревите – основно април-май-юни месеци. След това идва периодът на къснолетните видове, които могат да отделят полен чак до септември-октомври.

Има случаи, при които хората се чувстват много зле през май и до средата на юни месец оплакванията затихват. След това симптомите се появяват отново през септември, което показва, че те имат алергия, както към тревните, така и късно-летните видове полен.

 

Трябва да стане ясно, че най-малко 85-90% от хората, страдащи от поленова алергия, са алергични към тревния полен. Огромно количество полен отделят власатка, райграс, тимотейка, ръж, ливадина и много други треви. Затова постоянно се борим с общината колкото се може по-рано да бъдат окосени - преди да са цъфнали.
 

Има един особен вид трева - амброзията, за щастие в България се среща рядко, но в САЩ тя е национален проблем. В Южна Русия също. Огромни площи със стотици хиляди декари пустеещи земи, на които се развива тази дива амброзия. Тя е много красива, но отделя голямо количество полен във въздуха. Когато дойде периодът на цъфтежа от тези грамадни масиви се вдига един облак, който тръгва като епидемия от щат на щат в Америка и всички, които страдат от поленова алергия, веднага развиват тежки реакции. В САЩ има специална служба, която предупреждава за движението на облака – къде е стигнал, до кой щат отива, къде преминава, за да могат хората да вземат превантивни мерки. За да се намали досегът с полена, се съветва вкъщи да се затварят прозорците, по улицата да се ходи с предпазни маски и слънчеви очила.
 

В последните години, поради вноса на най-различни продукти от САЩ и Русия, амброзията започна да се появява и в България. Има определени места, в Южна България, край морето най-вече, където се среща амброзия, което никак не е добре за страдащите от поленова алергия. Влиза в набора от поленови алергени, за които трябва да внимаваме и ние - специалистите постоянно следим тяхната концентрация във въздуха. Това е пример за природен феномен, но е резултат и на цивилизацията, на усиления международен трафик, обмен на стоки, които носят със себе си поленовите зърна.

 

Казахте, че ежегодно водите борба със столична община за навременното окосяване на тревите, които отделят голямо количество полен. Какви резултати дава тя?
Резултати има, зависи кой е кмет и кой е шеф на отдела, който отговаря за този проблем. Тази година обещаха, че ще започнат да косят колкото се може по-рано, за да не се даде възможност да цъфнат тревите. Дори на някои места окосяването в София е започнало.


А в кои видове стайни цветя се съдържат полени?
Стайните цветя имат сравнително малко значение за поленовата алергия. Възможно е при строго специфични видове, които отделят повече полен, но те са малко на брой и са кратко живеещи.


Какви са възможностите за лечение на поленовата алергия и кога е подходящото време то да се започне?
Преди провеждането на лечение, трябва да се постави правилна диагноза. Освен чрез информация, взета от пациента, тя се поставя и чрез извършването на специфични алергологични изследвания, които показват наличието на антитела - това са специфични белтъци в кръвта на човека или в кожата му, насочени към дадения алерген. Това най-лесно се прави чрез кожно-алергични проби, като по този начин веднага става ясно към кои видове полени е алергичен съответният пациент. В това отношение много помагат и различни имунологични изследвания на серума на болния.

Въз основа на тези данни, започва и лечението, така наречената специфична имунотерапия – т.е. да имунизираме пациента срещу полена, към който е алергичен. Тъй като има стотици полени, когато лекарите знаем кои са отговорните за всеки отделен човек, правим такъв алерген, който е индивидуален и с който го имунизираме. Това е основният, най-модерен и насочен към причината на заболяването метод на лечение на поленовата алергия, която се провежда с алергенни препарати.

Терапията е инжекционна и за да има ефект се прави предсезонно. Лечението трябва да започне около ноември месец и когато наближи сезонът, пациентът да бъде подготвен.


Колко време продължава лечението?
Ако започне ноември, основният курс на лечение трябва да приключи април месец. От май месец се дава само един път месечно по една инжекция за поддържане до следващата година.

За да има добри резултати, лечението трябва да се провежда в този период поне 3 поредни години. Специалистът дава определена схема – обикновено в началото се прави 2 пъти седмично, след това 1 път в седмицата, 1 път на 10 дни, 1 път в месеца и т. н.

Има и други средства за успокояване на алергията – антиалергични препарати, антихистаминови и кортикостероиди под формата на най-различни спрейове, таблетки, капки. Хубаво е, че ги има, но те са симптоматични средства – успокояват проявата, но не лекуват. Единственият метод, който води до оздравяване на пациента, е неговата имунизация със съответния алерген, т.е специфичната имунотерапия.

 

 Трета част на интервюто

 

Интервюто взе: Женя Величкова


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ralica     2011-04-30 19:45:29
Българите масово смятат, че са алергични
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter