ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кръвна захар - показва нарушения в обмяната на въглехидратите

Puls.bg   |   05 ноември 2011   |   Коментари 0
   
   
Кръвна захар - показва нарушения в обмяната на въглехидратите

Важно е кръвната захар да е в норма и да има сравнително еднакви стойности, тъй като това е показател за правилно регулиране на процеса на доставяне на енергия на тъканитеот страна на организма. Проблем с обмяната на въглехидратите е налице при повишаване или понижаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Такъв се отчита и когато захарта се отделя с урината.

Кръвната захар е в норма при 3,5 – 6,1 ммол/л.


 

1. Обмяната на въглехидратите


Въглехидратите са източник на енергия за организма, благодарение на която се осъществяват всички жизнени процеси в него. Въглехидратите, които поглъщаме с храната, обаче не се усвояват по един и същ начин. Това зависи от вида им и концентрацията на захар в тях. Бързоусвоимите въглехидрати са опасни за организма, тъй като насищат кръвта с излишно количество захар. Получава се натоварване на задстомашната жлеза, която следва да произведе достатъчно инсулин, за да се усвои захарта от клетките. Когато обаче панкреасът се натоварва постоянно да произвежда много инсулин, секреторната му функция се нарушава, което поставя риска от развитието на диабет.


Към вредните въглехидрати се отнасят храните с високо съдържание на прости захари, които не се нуждаят от предварителен процес на преобразуване в организма. Такива са захарта, медът, сладката, изделията от бяло брашно, захарни и сладкарски продукти.


Полезните въглехидрати са бавноусвоимите. От тях се получава равномерно подаване на захар в кръвта и съответно постъпване на енергия. Тези сложни въглехидрати първо се превръщат в прости, едва след което се излъчват в кръвта. Процесът е бавен. Глюкозата, която в този случай не се използва за преобразуване в енергия се отлага във вид на запаси гликоген в черния дроб и мускулите. Гликогенът в черния дроб се отделя при спад на захарта в кръвта, а този в мускулите се използва при функционирането на мускулите. Излишъкът от гликоген в организма води до натрупване на мастни тъкани.

 

2. Хипергликемия


Хипергликемията е състояние на повишено съдържание на захар в кръвта. За нормално се смята повишаването на кръвната захар за кратко, когато е в резултат на реакция на приспособяване на организма за осигуряване на енергия при усилена дейност като работа на мускулите, страх, възбуда, болка и др.


Опасно е продължителното състояние на повишена кръвна захар, когато скоростта на получаване на захар е по-висока от скоростта на усвояването й. Нарушението се появява при ендокринни заболявания. Последствията са нарушаване на производството на инсулин от задстомашната жлеза и отделянето на захар в урината.


Още за хипергликемията и хипогликемията
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter