ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

10 съвета как да ограничим въздействието на полените при алергия

Puls.bg   |   14 април 2013   |   Коментари 0
   
   
10 съвета как да ограничим въздействието на полените при алергия

Източник: iStockphoto

Периодите на цъфтеж на растенията и съответно на изява на алергията към полени са сравнително фиксирани у нас, заради географското положение на България и наличието на четири сезона. Най-ранно цъфтежът на растенията на територията на страната започва през март-април. Тъй като различните растителни видове отделят полени по различно време, този период с някои изключения продължава до септември. Най-опасни за хората с алергия са първите месеци от периода на цъфтеж на дадено растение. Сезонът на полените започва с цъфтежа на тревите...

Невъзможно е да се избегнат полените, но с придържането към определени правила на поведение при алергия към тях, може да се редуцира вредното им въздействие върху алергичния организъм.

 

1. Избягвайте пиковите периоди на цъфтеж

Тук се има предвид да се избягва излизането в гористи и други области по време на цъфтеж на местната фауна. Най-висока концентрация на полени се регистрира в топли, сухи и ветровити дни. Именно тогава излизането навън следва да е ограничено. Времето, в което има по-малко полени във въздуха, е много рано сутрин, призори, вечер, по време или след валеж или при облачно, влажно и тихо време.

 

2. Поддържайте чистота в дома си

Колкото и да е странно, дори домашната прах съдържа полен. Така че да се намали излагането на полен, включва редовно обиране на прахта у дома. Симптомите на респираторна алергия се влошават и от наличието на химикали във въздуха, цигарен дим или частици от горящи отоплителни уреди – с въглища, дърва и др. Така че намалете излагането и на тези фактори.
 

3. Използвайте климатик

При алергия е наложително прозорците да се държат затворени. За подържането на температурата е по-добре да се използва климатик. Само че, трябва да се включва на по-ниска температура, препоръчителната за организма 18-21 оС. Задължително е, филтърът му да се почиства редовно. Прилагането на НЕРА филтър ограничава до минимум навлизането на полени с въздуха.

 

Съветът се отнася и при шофиране – не отваряйте прозорците, ползвайте климатичната вентилация на автомобила и ако е възможно често извършвайте сервизно почистване на системата. 
 

4. Промивки на носа

При алергия към полени промивките на носа облекчават симптомите от там и състоянието на организма. За целта се използва преварена охладена леко осолена вода. Така се намалява съдържанието на полепналите полени по лигавицата на носа и съответно алергичният ринит.

 

5. Пазете очите си

По време на поленовия сезон задължитено носете защитни очила. При силна чувствителност – се предлагат специални назални маски срещу полени. В периода на цъфтеж избягвайте носенето на контактни лещи, тъй като вероятността да се задържи полен по повърхността им е висока.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter