ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Екстрасистоли или когато сърцето прескача

Puls.bg   |   13 март 2011   |   Коментари 9
   
   
Екстрасистоли или когато сърцето прескача

Източник: Dreamstime

Нормалният сърдечен ритъм се задава от специализирани клетки на сърдечния мускул. Генерираният от тях импулс се предава по определени диференцирани пътища, изградени отново от особени миокардни клетки, докато сигналът за съкращение достигне до сърдечния мускул. Поради електрофизиологичните особености на клетките контракцията на миокарда се осъществява в точно определен ред – позволяващ реализирането на помпената функция на сърцето.

 

При някои обстоятелства, както физиологични, така и патологични, неспециализирани в тесен смисъл миокардни клетки могат да се възбудят преди физиологично зададения режим, което провокира преждевременно съкращение на мускула на предсърдието или направо на камерите – т. нар. екстрасистола.

 

Предсърдните екстрасистоли са честа находка и при млади, и при възрастни. Зад тях обикновено не се крие някаква патология. От друга страна обремененият миокард като при клапни заболявания или дългогодишна артериална хипертония и други, могат да доведат до появата на огнища на преждевременно възбуждане и провокирано от него съкращение. Такива заболявания водят и до други ритъмни нарушения (като предсърдно мъждене), които обаче съвсем не са толкова безобидни и налагат своевременна намеса.

 

Камерните екстрасистоли също не са рядкост. Откриват се във всяка възрастова група – до 1% от лицата на стандартно ЕКГ и до 40-70% при холтер-ЕКГ мониториране за 24 часа. Разбира се, честотата им е по-висока при увредения миокард. Отново това са клапни заболявания, артериална хипертония, промени от исхемична болест на сърцето, включително преживян миокарден инфаркт, хипертрофични кардиомиопатии, миокардити и други заболявания, прогресиращи до сърдечна недостатъчност. Чести камерни екстрасистоли са тези над 1 за минута и над 30 за 1 час. Камерните екстрасистоли могат да излизат от едно или различни огнища, да са единични или да се групират по двойки, по тройки. Тези белези говорят за подлежащо сърдечно заболяване, те се откриват именно от кардиолозите и налагат тяхната намеса като специалисти.

 

Рисковите фактори за възникването или повишение в честотата на екстрасистолите са множество. Сред тях са употребата на кофеинизирани напитки, злоупотреба с алкохол, психостимуланти, емоционален и физически стрес. Вече споменахме сърдечните заболявания, при които екстрасистолите не са необичайно явление. Освен тях, други състояния, повишаващи възбудимостта на миокарда са различни електролитни промени – хипокалиемия, хипомагнезиемия, хиперкалциемия са доста често срещана причина за „прескачането” на сърцето. Хипертиреоидизмът – било то Базедова болест или токсичен възел или предозиране на левотироксина в хода на заместително лечение – се свързва с повишена чувствителност на организма, включително и на миокарда, към катехоламините – адреналин, норадреналин основно. Инфекции, състояние след големи оперативни намеси, смушения в алкално-киселинното равновесие, употреба на някои медикаменти (дигоксин, антидепресанти, някои бронходилататори) могат да дадат подходящ терен за промяна на възбудимостта на сърцето.

 

Субективното усещане при екстрасистолите е сърцебиенето – променя се силата на съкращение и честотата, пациентите „усещат сърцето си”. Особено при камерните екстрасистоли паузата след въпросното преждевременно съкращение преди преминаване към основния ритъм се усеща като „спиране на сърцето” и обикновено е последвана от по-мощна контракция. По-рядко тези „прескачания” могат да бъдат свързани със световъртеж, причерняване или дори синкоп. Наблюдава се и влошаване на работоспособността.

 

Регистрирането на екстрасистолите се осъществява по специфични белези на електрокардиограмата. Най-информативно е холтер мониторирането за по-дълъг период от време. Подробната анамнеза и щателният обективен преглед могат да дадат насока към евентуална подлежаща причина. При съмнение за патологичен характер на аритмията се оценяват кръвната картина, електролитите, функцията на щитовидната жлеза, кръвна захар и холестерол като рискови фактори за ИБС и др. В някои случаи възникването на екстрасистоли се оценява при тест с физическо натоварване – пътечка или велоергометър. При здрави лица обикновено физическото обременяване овладява аритмията, но при патологично променен миокард екстрасистолите се проявяват или се увеличават.

 

Овладяването на екстрасистолната аритмия започва на първо място с корекция на рисковите фактори – кофеин, тютюнопушене, алкохол най-често, при възможност – овладяване на емоционалното натоварване в личния и професионален план. Диагностицирането на електролитен дисбаланс и тиреоидна патология налагат медикаментозно лечение.

 

Когато екстрасистолите се съпровождат от други оплаквания – като болка, задух, причерняване и др., както и в случаите, при които се установява сърдечно заболяване – то следва да се лекува адекватно под наблюдението от специалист. Бета-блокерите са обичайно средство на избор за ограничаване възбудимостта на миокарда.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (9)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

kaliopas     2017-08-05 20:42:24
Ето информация за това изследване /за тези които разбират английски/ https://www.youtube.com/watch?v=FvCLqWTY3qk Последното показва, че прием на 3 грама магтезии пидолат на ден в рамките на 1 мес може да намали до 80% броя на екстрасистолите. Трябва да кажа, че аз опитах и определно има ефект. За съжаление пидолата не се открива по аптеките в България и трябва да си го набавите от Гърция. Там се продава под марката Mag 2. Опитайте - при мен има резултат
kaliopas     2017-08-05 20:36:01
започнах да се занимавам с всякакви практики и към момента имам значително подобрение и затова искам да ги споделя. Започнах да правя по 3 пъти на ден кохерентно дишане. Нещо друго, което се оказа МНОГО важно откритие за мен беше изследване, на което попаднах за магнезиевия пидолат, което доказва, че това е вида магнезии, който има изключително силно въздействие върху сърдечния мускул, тоест важно ене само да се пие магнезии, а е важно и какъв е той.
kaliopas     2017-08-05 20:32:06
Здравейте,

Аз също минах и минавам през този кошмар...Историята ми екстрасистолите започна януари 2017 г, когато се устонови, че получавам по повече от 2-3 комплекса екстрасистоли на минута. Преди това изкарах цяла година в депресия и постоянен сърдечен дискомфорт, но самите екстрасситоли ми създадоха такава несигурност в живота, че просто имаше момент, в който мислех, че няма да мога да продължа ....Направих си 3 холтера, които показаха около 3500 екстрас
екстраситоли за денонощие
Георги Андреев     2016-10-26 18:53:22
Детето ми е на 10г. Откриха му екстрасиатоли, чести. Предписаха кордарон и съм много притеснен някой може ли да ми даде съвет, какъвто и да е
ЛИЛИ     2016-06-15 10:50:18
ОПИТАЙТЕ С ПЛОД ОТ ГЛОГ,200ГР.СЕ ЗАЛИВАТ С 500ГР.ДОМАШНА РАКИЯ ЗА 20 ДЕНА НА ТЪМНО И СУТРИН ПРЕДИ ЯДЕНЕ ПО ЕДНА СУПЕНА ЛЪЖИЦА
9 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter