ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Апендиксът не е безсмислен

Puls.bg   |   08 октомври 2007   |   Коментари 0
   
   
Апендиксът не е безсмислен

Учени може би най-накрая са намерили функцията на апендикса. Смята се, че той има отношение към протективната роля на чревната флора. Хирурзи и имунолози от Duke University Medical School са публикували статия по темата в научно списание Journal of Theoretical Biology.
Досега лекарите не установяваха конкретна функция от страна на апендикса. По повод възпалението му той редовно се отстранява, а хората живеят пълноценно и без него.
Днес учени смятат, че апендикса е свързан с продукцията и заселването на чревния тракт от бактериална флора, необходима както в процеса на храносмилане, така и за предпазване от патогенни агенти. Ред заболявания са свързани с унищожаването на тази флора, а апендиксът е този, който я възстановява след преодоляване на заболяването. Той сякаш ги съхранява.
В съвременния индустриализиран свят тази функция може би не е изключителна. Гъстотата на населението позволява заселването на споменатата флора чрез контакта между хората. През миналото обаче, когато поредиците ни са живеели по-изолирано, епидемии от заболявания, унищожавали чревните бактерии, последните трудно са се възстановявали.
И все пак в случай на апандисит - най-доброто решени е премахването му, иначе може да се стигне до фатален изход.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter