ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хълцане – защо се появява?

Puls.bg   |   20 февруари 2011   |   Коментари 12
Хълцане – защо се появява?

Всеки от нас неведнъж в живота си се е сблъсквал с досадното хълцане – било то в рамките на минути, а понякога часове. Много често сами намираме причината – като консумацията на студена напитка или твърде пикантна храна, например, но не са малко и случаите, в които не можем да обясним какво го предизвиква.

 

Хълцането представлява неволево съкращение на диафрагмата, съчетано със затваряне на гласовите връзки в ларинкса, провокирайки специфичния звук. Причината за появата му е дразнене на окончанията на френичния нерв (инервиращ диафрагмата) от различни фактори – механични, химични, температурни и др. Обикновено хълцането е безобидно и бързопреходно, но има случаи в които продължава дни наред без сериозна причина или в резултат на придружаващо заболяване.

 

Основното дразнене е това на френичния нерв с включените в него сетивни влакна, но и влакна на автономната (вегетативна) нервна система. След като информацията от стимула достигне до централната нервна система на различни нива, рефлексната дъга се затваря по различни пътища – индуцира се съкращение на междуребрените дихателни мускули, на диафрагмата, на мускули на шията, в ларинкса и сфинктерите на хранопровода.

 

Най-честите причини за хълцане са алиментарни фактори – преяждане, консумация на газирано, люто, студено, употреба на алкохол. Психически стимул също може да го предизвика. Продължителното хълцане не може да се отдаде на подобно въздействие, зад него може да стои и трябва да се изключи заболяване или по-рядко прием на медикамент. Сред причините са метаболитни отклонения като смущения в електролитния баланс (серумен натрий, калий, калций), влошаване на бъбречната функция с покачване на азотните тела – уремия, в някои случаи декомпенсиран диабет и хипегликемия могат да индуцират хълцане, както и нарушения в алкално-киселинното равновесие вследствие придружаващо заболяване.

 

Възможно е също директно дразнене на споменатите нерви и централната нервна система при механично засягане от тумор, чуждо тяло, травма, оперативна намеса (на коремна, гръдна кухина, но и при интервенции на мозъка), херния на диафрагмата, при възпаление на околните тъкани – перикардити, плеврити, фарингити и ларингити, абсцеси около диафрагмата, панкреатит, заболявания на жлъчните пътища. Медикаменти, при които е описвано хълцане са сънотворни, успокоителни, кортикостероиди и др. Не на последно място причината за продължително хълцане може да бъде и чисто психогенна – при шок, хистерия, психично разстройство, както и да се касае за симулация.

 

За изясняването причината за хълцането на първо място е необходимо обстойно разглеждане на придружаващи оплаквания, минали и настоящи заболявания, оперативни намеси. Изследването на пълната кръвна картина и ключови биохимични показатели като електролити, кръвна захар, азотни тела, чернодробни, панкреасни ензими в зависимост от анамнестичните данни и находката при прегледа, както и рутинни излседвания като ЕКГ и рентгенова снимка на бял дроб и сърце могат да насочат към диагнозата. Образните методи са незаменимо средство в диагностичния процес. При нужда се преминава и към по-специализирани изследвания, включително лумбална пункция за анализ на спинална течност, ендоскопии и др.

 

Едни от най-използваните прийоми за стопиране на хълцането са задържане на дишането или дишане в хартиен плик за повишаване насищането на кръвта с СО2, приемането на чаша вода или лъжица оцет или поставянето на малко захар под езика, масажи на задната част на врата и др. В лекарския кабинет могат да се прилагат и други методи като дразнене на фаринкса с шпатула, дразнене на вегетативните нерви с масаж на очните ябълки или сънните артерии (само от лекар), промивка на стомаха и т.н.

 

При протрахиране на хълцането първо се третира основната причина, а до настъпването на ефект могат да се изпишат и медикаменти като метоклопрамид (влияе на кинетиката на гастро-интестиналния тракт), упоскоителни като хлорпромазин, халоперидол, в някои случаи дори антиконвулсанти – валпроат, фенитоин, карбамазепин. Докладван е добър ефект от мускулни релаксанти, седативи без бензодиазепини, дори психостимуланти като амфетамини, ефедрин и др. До оперативни намеси за блокиране на нерви се прибягва по изключение.


Още по темата:


реклама  
Коментари (12)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2016-02-04 20:25:42
това са пълни глупости,,, сядаш пиеш една чаша топла вода след това си задържаш дъха колкото можеш и спира хълцането,,,,изпробвано
асд     2016-01-09 21:50:14
Здравейте! Хълцам от 2014г.. (тогава започнах да работя - първата ми работа) и до ден днешен все още хълцам...

Помогнете ми :) Възможно ли е да е от притеснение ?
Породист КОН     2015-08-14 18:58:50
Като прочетох статията и спрях да хълцам.Слочаенос? Не мисла.
Dropkick     2015-02-01 20:10:35
сда AHAHAHAHAHAHA яките коментари!! =D :D =D

P.S. Аз хълцам супер често, ако не и всеки ден от последните няколко години. Понякога започвам без никаква причина и трудно спирам, става досадно, уморително и мн тегаво! Но да, има и по-сериозни теми, за които да се притеснявате ;)
Denisa     2013-07-18 00:46:54
Дядо ми хълцаше три дни под ред, на четвъртия свърши в реанимация поради ред причини, но хълцането е било симптом и признак, че нещо не е било наред. Така че, ако хълцането ви е продължително няколко дни потърсете лекарско мнение - мой личен съвет.
12 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Болест на Алцхаймер се предотвратява чрез грижа за мозъка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising