ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фибромиалгията води до Синдром на неспокойните крака

Puls.bg   |   16 февруари 2011   |   Коментари 0
   
   
Фибромиалгията води до Синдром на неспокойните крака

При възрастни хора, страдащи от фибромиалгия, се наблюдава по-висок риск от Синдром на неспокойните крака, отколкото при възрастните, които не са засегнати от състоянието, показва изследване.


Проучването анализира 172 души с диагноза фибромиалгия - ревматично заболяване, оплакванията са широкоразпространени и включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Средната възраст на участниците е 50 години, 93% са жени. Тези пациенти са сравнени с 63 здрави хора на средна възраст 41 години.


Синдромът на неспокойните крака представлява неврологично разстройство, характеризиращо се с дискомфорт в крайниците, водещ до непреодолимо желание за движение, в хода на което оплакванията отшумяват. Диагностицира се с помощта на  утвърден въпросник, който в голяма степен се попълва на базата на самонаблюдение от страна на пациента - единственият начин за откриване на състоянието. Синдромът е това, което наричаме „клинична диагноза“ и означава, че няма тест, който потвърждава или отхвърля диагнозата, поясняват учените.

 

Данните от анализа на изследователите показва, че разпространението на Синдрома на неспокойните крака е приблизително 10 пъти по-високо при участниците с фибромиалгия. При тях е установено и нарастване на смущенията на съня, в сравнение с техните връстници, които страдат само от фибромиалгия.


Резултатите от проучването сочат, че голяма част от нарушенията в съня, които се проявяват при пациенти с фибромиалгия, могат да бъдат причинени от неврологичното разстройство. Освен това, на лекарите е известно, че антидепресантите, използвани за лечение на фибромиалгия, могат да причинят или обострят симптомите на състоянието, казват изследователите.


Проучването е публикувано в сп. „Journal of Clinical Sleep Medicine“.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter