ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Създадоха доживотна ваксина срещу всички грипни щамове

Puls.bg   |   13 декември 2010   |   Коментари 0
   
   
Създадоха доживотна ваксина срещу всички грипни щамове

Ваксина, която дава доживотна защита срещу всички грипни щамове, ще бъде достъпна до три години, съобщава Дейли мейл.

 


Тя може да предотврати заболяване, както от сезонните грипове, от които страдат милиони хора, така и от птичи и свински грип, твърдят британските учени създатели на ваксината.

 


След обещаващите резултати от клиничното изпитване върху доброволци, от научния екип смятат, че тя е по-добра от всяка друга създадена досега ваксина срещу грип. Освен това, цената й ще бъде много по-ниска, в сравнение с останалите присъстващи на фармацевтичния пазар.

 


Прилаганата понастоящем конвенционалната ваксина се подобрява от лабораториите-производители всяка година, поради сезонната мутация на грипните вируси. Това налага и ежегодното й прилагане при пациентите.

 


При създаването на новата ваксина са използвани протеини, които са общи за всички щамове и не са мутирали повече от 60 години. Вместо на антитела, противогрипният продукт разчита на защитния механизъм на т.нар. цитотоксични Т-клетки. Действието на ваксината в това отношение е да активира организма да произвежда тези клетки.

 

 

При първоначалните тестове, предназначени да се провери безопасността на ваксината, е изпробвана върху 48 здрави британски мъже, при които успешно е генерирана имунна реакция срещу грип.

 

 

Ако надеждността на ваксината се докаже напълно, тя може да бъде на пазара след три до пет години.

 

 

Не всички експерти са убедени в сигурността на новосъздаденото противогрипно средство. „Ваксина от този тип може единствено да направи симптомите по-леки, а не да спре заболяването“, предупреждава проф. Джон Оксфорд, водещ експерт по вирусология във Великобритания. Същото твърдение обаче важи и за противогрипните ваксини, които се прилагат и в момента.

 

 

Според проф. д-р Иън Джоунс, експерт по вирусология, създателите на ваксината все още не са доказали категорично, че разработената ваксина предпазва от грип при хора. Според механизма на действие на Т-клетките, в организма първо трябва да настъпи инфекция, която след това благодарение на тях се овладява бързо. "Все още обаче не е ясно дали ваксината действа достатъчно бързо, за да предотврати заболяване от грип.", допълва професорът.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter