ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пасивното пушене убива 600 000 души годишно

Puls.bg   |   26 ноември 2010   |   Коментари 3
   
   
Пасивното пушене убива 600 000 души годишно

Над 600 000 души, от тях 165 000 деца, загиват всяка година поради пасивно пушене, показват данни от анализ на Световната здравна организация (СЗО). Първият подобен доклад за влиянието от излагането на непушачи на вредния дим в глобален мащаб се основава на обобщени статистически данни, събрани от 192 страни.


Според доклада смъртността от пасивно пушене при жените е в по-големи размери, в сравнение с мъжете - 47% срещу 26% при мъжете. При децата числото е 28%.


379 000 са смъртните случаи от коронарни заболявания, 165 000 - от болести на дихателния апарат, 36 900 - от астма и 21 400 - от рак на белите дробове. Обобщението на данните показва, че смъртните случаи в резултат на пасивното пушене са общо 603 000.


Най-обезпокояващо за децата е положението в развиващия се свят. Две-трети от смъртните случаи са в Африка и Южна Азия, подчертават авторите на проучването като допълват, че децата най-често са изложени на пасивно пушене у дома. Комбинацията от инфекциозни заболявания и вдишването на тютюневи изделия е смъртоносна за децата в тези региони. Пасивното пушене би могло да попречи на усилията за намаляване на смъртността на децата до 5-годишна възраст в тези области, смятат от СЗО.


Само 7,4% от населението на света живее в страни със закони за предотвратяване на тютюнопушенето на обществени места, които защитават непушачите и изпращат послания за опасностите от вредните изделия.


Авторите на изследването препоръчват незабавно изпълнение на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето, която включва по-високи данъци върху продажбата на цигари, опаковките и забрана на рекламите на тютюневи изделия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

apostoloff     2016-03-02 17:41:42
Пасивното пушене е нелепа измислица! Няма такова нещо! Димът ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИНХАЛИРАН, всичко останало е от Лукавия.
до Ива Петрова     2011-05-31 10:24:58
Моля, да имате предвид, че не можете да публикувате в коментарите текстове-реклама.
ива петрова     2011-05-30 18:56:55
Националният център по опазване на общественото здраве предприема много инициативи за подобряване качеството на живот в България. Благодарение на своите проучвания, успява да види къде има сериозни проблеми и предприема стъпки за разрешаването им. Едни от най-тревожните тендинции са, че все повече деца тровят организмите си с цигарен дим, като в същото време не наблягат достатъчно на физическата активност. Едно от последните проучвания показва, че всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. (променено от ред.)
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter