ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диабетът – епидемия със застрашителни размери

Puls.bg   |   21 ноември 2010   |   Коментари 1
   
   
Диабетът – епидемия със застрашителни размери

Над 300 милиона са болните от диабет в света. Смята се, че други 350 милиона души са предразположени към заболяването и е само въпрос на време да го развият. 500 милиона ще станат до 2030 година по прогнози на Международната Федерация Диабет (IDF).


Над 4,5% от българите са болни от диабет по последни данни на Българската диабетна асоциация, поднесена на Петия конгрес на българските специалисти по метаболитни заболявания. Или 512 000 души у нас страдат от диабет, а други 635 000 са в състояние на повишена кръвна захар над нормалните стойности, но все още под границите, характерни за диабет. Числото на болните, както от инсулинозависимия диабет тип 1, така и от неинсулиновозависимия диабет тип 2, непрекъснато расте. За петнадесет години числото на засегнатите е нараснало с 50%. Тенденцията на разпространение на болестта се развива в прекалено бързи темпове – засегнати са не само повече хора, но и спада значително възрастта на проява на заболяването, регистрират се все повече случаи на болни деца...


~
Захарният диабет е хронично доживотно метаболитно заболяване, при което се наблюдава високо ниво на кръвна захар, вследствие липса на инсулин, отделят от задстомашната жлеза или "отговор" от страна на клеткитена организма спрямо инсулина. Диабетът причинява увреждане на кръвоносните съдове и нервната система. Заболяването засяга различни органи и системи като сърце и кръвоносна система, ретина и очи, бъбреци, периферни нерви и други.

 

Инсулинозависимият диабет или диабет тип едно е характерен за млада възраст и има хроничен автоимунен характер. При него собствени автоимунни клетки на организма атакуват бета-клетките на задстомашната жлеза, синтезиращи инсулин.


Инсулинонезависимият диабет или тип 2 се развива в зряла възраст (40-45 години). 90% от болните с диабет страдат от този тип. Диабет тип 2 е често срещано заболяване след 55-годишна възраст. Все по-често обаче са засегнати и много по-млади хора.
При диабет тип 2 количеството на отделения от панкреаса инсулин е недостатъчно или клетките на организма са резистентни към него. Постепенно бета-клетките на панкреаса се изчерпват и задстомашната жлеза губи функциите си да осигурява инсулин.


Около 80% от болните с диабет тип 2 страдат от наднормено тегло и затлъстяване.


~
Според председателя на Българската диабетна асоциация и началник на клиника по ендокринология във Военно-медицинска академия, доц. Д-р Ивона Даскалова, основните причини за диабета са неправилните хранителни навици на българина, липсата на двигателна активност, наднормено тегло и наследствеността. Стресът се сочи за един факторите, които отключват диабета при хората с излишно тегло или наследствено обременените.


Според експертите единственият начин да се преодолее широкото разпространение на заболяването сред населението е интердисциплинарния подход. Изграждането на профилактични програми, в които участват кардиолози, съдови хирурзи, невролози, отфалмолози, може да даде желания резултат за превенция на населението, казва доц. Даскалова.


В навечерието на Световния ден на диабета, 14 ноември, над 400 паметници на културата и символи на градове и столици бяха оцветени в синьо. Датата е определена преди четири години от Общото събрание на ООН с Резолюция. Инициативата се създава с цел да обърне внимание на световната общественост за тревожното нарастване броя на заболелите от диабет, да подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.


„Синият кръг“ е символ на диабета и обединените усилия на глобалната диабетна общност в борбата с пандемията, въведен от Международна Федерация Диабет (IDF) по време на кампанията „Заедно срещу Диабета” официално от 2007г.


„Заедно срещу диабета“ е глобалната кампания за превенция и контрол над диабета, която цели да подчертае тревожното нарастване броя на заболелите от диабет, както и да подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция. Посланието на кампанията с пет-годишен фокус (2009-2013) е „Да поемем контрола над диабета. Сега.”


Акция „Син кръг“ се осъществи и пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, организирана от Българската асоциация по диабет и Марвена.Международната Федерация Диабет обединява над 220 членове от повече от 160 държави, които представляват над 300 милиона души, страдащи от диабет.
 


Българска асоциация Диабет (БАД) е национално представена пациентска асоциация на диабетноболните в България. Основана е през 1991 година от видни български ендокринолози, лекари и пациенти, под ръководството на проф. Н. Колебинов.Още:

  • На всеки 10 секунди от диабет умира по един човек.
  • На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет.
  • Всяка година 4 милиона души умират от диабет. Повече от половината случаи могат да бъдат предотвратени.
  • Диабетът е една от водещите причини за смърт в повечето развити страни - на 4-то място по брой смъртни случаи в света.
  • Диабетът е основна причина за инфаркт, инсулт, загуба на зрение и ампутации.
  • Всяка година смъртните случаи от диабет са равни на жертвите на СПИН.
  • В 60% от случаите заболяването от диабет тип 2 може да бъде предотвратено.
  • 11,6% от средствата за здравеопазване в света през 2010 г. са за диабетноболните.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георги Петров     2010-11-22 21:37:31
Колко жалко и даже плачевно. Организаций, сини ленти, превентивни прегледи, въпреки че диабета бил нелечим. Ами най важното бе господа управляващи. Вие които не обръщате внимание на страшната и убийствена химическа инвазия, причинена от промишленоста и допълвана с пълни шепи химикали слагани в хранителните продукти, от ненаситните и алчни за голями печалби производители на денатурирани храни. Управляващите нехаят, те си имат свойте интереси, но къде сте Вие /обикновените/ хора, които тъпчете себе си и свойте деца и внуци с вредни за здравета продукти, натъпкани с Е-чка и БОГ знае с какви други химикали. Днес не можете да купите и най обикновените но с отличен вкус домати, от проклетото социалистическо минало. До кога бе хора, с това овчедушно и самоубийствено поведение, ще пълниме болниците и джобовете на лекари и аптекари и ще мрем преждевременно. До кога този наш народ ще се държи като стадо овце, което най безропотно върви към кланицата. Какво е това общество, което сме създали. На мен ми се струва, че СВЕТЪТ СИ Е ЗАГУБИЛ УМА, и то в световен мащаб. Огромните постижения ив науката и в техниката и в строителството, утре ще ни се стоварят върху главите с свойте неминуеми последици, защото човекът няма мярка нито в свойте абмиций,нито в своята алчност. Забравил е думите на мъдреците за ЗЛАТНАТА СРЕДА. Защото човекът е създаден от 50% материя и 50% ДУХ, КОСМИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Като така той непременно трябва да се развива в еднаква степен и в двете насоки. Даже нещо повече. Трябва да преобладава ДУХОВНОТО защото то е много по съвършенно и води човека само към добро. ДУХОВНОТО е онази висока интелигентност, която е сътворила човекът, като е оживила материята. За жалост, човечеството обръща много малко внимание на ДУХОВНОТО и последствията са на лице. За най голямо съжаление, тези пагубни процеси предизвикани от човешката дейност се развиват с геометрическа прогресия и не се вижда начин как могат да се променят нещата. Бъдещето на човечеството е много, много нерадостно. Петров - Натуропат.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter