ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Артериалната хипертония

Puls.bg   |   21 август 2007   |   Коментари 0
   
   
Артериалната хипертония

Според списание Lancet съвременния начин на живот ще доведе до развитието на артериална хипертония сред над милиард и половина души до 2025г., на фона на 972 милиона през 2000г.
Въпреки доста ефективната терапия на артериалната хипертония, стойностите на кръвното налягане не са добре контролирани дори в страни къде цената на лечението не е проблем. Много пациенти все още мислят, че състоянието може да се излекува с медикаменти и не рядко спират лечението си когато кръвното налягане падне. Наложително е да се обяснява, че то е ранен и необратим показател за това, че тъканите в тялото са под риск. Той обаче е достъпен за измерване и следене ефекта от лечението. За да бъде той оптимален, медикаментите трябва да се приемат по предписаната схема.
Подчертаването на необратимостта на артериалната хипертония би трябвало да стресне обществото, а изтъкването на рисковите фактори за възникването й да насочат към промяна в начина на живот. Слабата физическа активност, богатата на сол и мазнини диета, злоупотребата с алкохол и тютюн днес обуславят пандемията от артериална хипертония и съпровождащите я заболявания. Всички те са променливи и контролируеми. Това прави и хипертонията предотвратима.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter