ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кинезиотейпингът подобрява функцията на мускулите и ставите (І част)

Puls.bg   |   26 октомври 2010   |   Коментари 3
   
   
Кинезиотейпингът подобрява функцията на мускулите и ставите (І част)

Кинезиотейпингът все още е малко популярен в България, но е изключително ехфективен при мускулни и ставни проблеми...

За малко познатият у нас, но много ефективен при лечението на мускулни и ставни травми метод, наречен кинезиотейпинг, разказва Христо Александров, кинезитерапевт в Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III", София.Какво представлява методът „кинезиотейпинг”?
Методът „кинезиотейпинг” е измислен и развит от японеца д-р Кензо Касе преди повече от 30 години, но у нас придобива популярност едва през последните няколко години. В България методът продължава да се прилага главно на спортисти, тъй като голяма част от кинезитерапевтите не го прилагат на пациентите си, въпреки че кинезиотейпингът има редица преимущества пред останалите методи на терапия.Защо този метод не е придобил популярност у нас?
Кинезиотейпингът са прилага единствено от кинезитерапевти, преминали съответния курс на обучение и са сертифицирани да го прилагат. Такива специалисти у нас не са достатъчни и работят предимно в големите градове. Това е и причината този метод все още да не е особено популярен.
   


Популярен ли е методът „кинезиотейпинг” в останалите страни по света?
Кинезиотейпингът получава своето първо международно приложение на Олимпийските игри в Сеул през 1988г., където националният отбор по волейбол на Япония учудил всички зрители, треньори и състезатели на другите отбори с това, че всички контузени волейболисти, които излизали от терена били „облепвани” с „някакви ленти” и след това се връщали успешно в игра. Всъщност това са били еластичните кинезиотейпове и кинезитейпинг метода.Методът добива популярност в САЩ през 1995г.. Използва се много често при спортисти, но и при обикновени хора с травми и други проблеми на опорно-двигателния апарат.В глобален аспект 85% от приложението на кинезиотейпинга е при хора, които не са спортисти. Хората по целия свят използват метода, заради възможността да лекуват своите проблеми без да ограничават ежедневната си дейност, работа, учение и т.н..Как действа методът?
Чрез кинезиотейпинг се подпомага определена част на тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез поставяне на еластичен тейп (самозалепваща се памучна лента) върху кожата. Получаването на благоприятни резултати от лечението с кинезиотейпинг зависи от два много важни фактора.


На първо място от правилната оценка на състоянието на пациента, което да позволява поставянето на тейп на правилното място върху кожата, а на второ - от правилното поставяне на тейпа. Изключително важно е кинезиотерапевта да подбере подходящото място за залепяне на лентата.Какво представлява лентата за кенезиотейпинг, има ли по нея някакъв гел и може ли да предизвика алергична реакция?
Еластичният тейп, който се поставя върху кожата представлява памучна лента, която от едната страна се залепва върху кожата. Лентата не съдържа абсолютно никакви лекарствени съставки и гелове, което преви методът приложим почти при всички пациенти.Тейпът е направен така, че да не предизвиква никакви алергии върху кожата и не съдържа латекс. От 6000 човека, които са тествани за алергия от лентата сомо 0,003 % са показали някаква алергична реакция.Памучният материал на лентата помага на кожата да диша след поставянето и така пациентът спокойно може да се къпе или да изпълнява ежедневните си дейности без тейпът да му пречи по абсолютно никакъв начин.


Втора част на интервюто
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

mi6o_azaro     2011-01-22 17:12:24
Здравейте,Г-жо Върбанова в Гугал има доста информация за лечебният ефект на кинезиотейпа и за специалистите.Аз наскоро разглеждах един сайт в който много добре е описано за какви болки се използват,какво им е действието и т.н. www.bg.kinesiology-tape.bg
mi6o_azaro     2011-01-03 17:22:46
Здравейте,моят съвет към вас е да потърсите кинезиотерапевт.Аз претърпях едно дълго ходене по мъките от доктор на доктор,от лекарства на лекарства и така....Изчетох какви ли не статий,мнения,препоръки и най-накрая реших да опитам с кинезиотерапия и кинезиотейп/ленти/.Опитайте и вие може и при вас да има ефект-при мене имаше.Успех.
Евдокия Върбанова     2010-11-06 19:32:28
Здравейте,за пръв път чувам за кинезиотейпинг ,искам да попитам лекува ли болки кръста дължащи се на протрузио на прешлените,дископатии и къде в България /в кои градове/ има такива специалисти?
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter