ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лезии на хранопровода – индикатор за болест на Крон при децата

Puls.bg   |   03 септември 2010   |   Коментари 0
   
   
Лезии на хранопровода – индикатор за болест на Крон при децата

Американски учени са установи, че в детска възраст болестта на Крон започва с грануломатозен езофагит на хранопровода, а не в другите отдели на стомашно-чревния тракт, както при възрастни. 

 

Болестта на Крон (Crohn) е хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал.

 

Болестта на Крон може да засегне всяка негова част, като се започне от устата и се стигне до ануса, особено често поразява т. нар. илеум (част от тънките черва разположена най-общо в долната дясна област на корема).

 

Обикновено се проявява във възрастта между 15 и 40 години.

 

Възпалителният процес при болестта на Крон засяга както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на стената най-често на тънките черва, при което се формират язвени изменения.

 

Изследователи от Университета на Айова (САЩ) са проучили връзката между грануломатозен езофагит и различни заболявания на храносмилателната система при деца.

 

Грануломатозният езофагит е специфична форма на лезия на хранопровода, при която възниква възпаление на стената му и натрупване на абнормен брой лимфоцити (имунни клетки). Проведени по-рано изследвания показват, че наличието на грануломатозен езофагит е свързан с развитието на болест на Крон в ранна възраст.

 

Резултатите са базират на проучване, направено сред 60 деца с диагноза болест на Крон, 30 с неспецифичен язвен колит, и 38 с различни невъзпалителни заболявания на червата.

 

Средната възраст на участниците в проучването е била около 13 години, като повечето от тях са момчета.

 

От всички малки пациенти били взети тъканни проби от различни части на стомашно-чревния тракт, и бил направен морфологичен анализ на клетките, изграждащи тъканта.

 

Изследователите се интересували от наличието на лимфоцити, неутрофили и еозинофили, които са показател за възпалителни процеси. При наличието на голям брой лимфоцити в тъканните проби може спокойно да се говори за грануломатозен езофагит.

 

Учените обясняват, че грануломатозен езофагит се среща при болшинството от децата страдащи от болест на Крон, докато при други заболявания на храносмилателната система състоянието се среща само в изолирани случаи.

 

„Намерихме силно изразена връзка между болестта на Крон и грануломатозния езофагит при децата. Смятаме, че когато болестта на Крон започне в ранна възраст, са на лице и поражения на хранопровода.“ обяснява ръководителя на проучването, гастроентеролога Дон Ебах.

 

Той допълва, че педиатрите трябва да бъдат много внимателни поява на грануломатозен езофагит, тъй като това може да е един от ранните признаци на болест на Крон.

 

Резултатите от проучването са публикувани в специализиранота издание Inflamm Bowel Dis 2010.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter