ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хепатит В увеличава 4 пъти риска от неходжкинов лимфом

Puls.bg   |   05 август 2010   |   Коментари 0
   
   
Хепатит В увеличава 4 пъти риска от неходжкинов лимфом

Резултатите от ново изследване, проведено от корейски и американски  учени показват, че пациентите страдащи от хепатит В, са два пъти по-застрашени от развитието на неходжкинов лимфом (НХЛ), твърдят учени.
 


Неходжкиновите лимфоми (НХЛ) са злокачествени лимфопролиферативни заболявания, произхождащи от мутирала лимфоидна клетка.

 

Сред злокачествените заболявания НХЛ се нарежда на трето място по бързината, с която нараства, след злокачествения меланом и рака на белия дроб.

 

 Заболяването се открива най-често във възрастта между 45 и 65 години, като по-често са засегнати мъжете. Вероятността за поставяне на диагнозата се увеличава с възрастта. Степента на злокачественост се определя по скоростта, с която туморът расте. НХЛ се делят на две групи според този показател, като разликата в протичането на заболяването е значителна.

 

Преобладаващата част от пациентите с лимфом се обръщат към лекар едва в напреднал стадий на болестта, тъй като в ранен стадий симптомите на болестта не се забелязват или се подценяват.  Най-често откриването на лимфом става случайно - при преглед или при изследване за друг здравословен проблем.


Според авторите на новото изследване, увреждането на черния дроб при пациенти с хепатит В може да отключи генетични мутации при лимфоцитите, които са важна част от имунната система.

 

За да докажат хипотезата си, учените анализирали данни за 603 585 пациенти заразени с хепатит и сравнили получените данни с тези от контролна група от 100 здрави пациенти. Оказало се, че 19,4% от заразените с хепатит В развили неходжкинов лимфом, докато при здравите хора процентът бил 12,3%.
 


Наличието на инфекция с хепатит увеличава 4 пъти и опасността от неходжкинов лимфом, категорични са авторите на изследването и допълват, че са необходими допълнителни изследвания, които да изяснят връзката между двете заболявания.

 

Резултатите от мащабното проучване са публикувани в списание The Lancet Oncology


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising