ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хемороиди – защо се появяват? (ІІ част)

Puls.bg   |   26 юли 2010   |   Коментари 0
   
   
Хемороиди – защо се появяват? (ІІ част)

Първа част на материала

 

Лекарят се ориентира по информацията, получена от пациента за проблема. Въпреки, че анамнезата може да е достатъчна за поставянето на диагнозата, преглед се изисква, за да се разграничи наличието на хемороиди от други заболявания, които имат подобна симптоматика.
Специалистът извършва оглед на областта около ануса. Когато се подозират вътрешни хемороиди се извършва мануален преглед през аналното отверствие.
При необходимост се назначава ендоскопско изследване, което да даде по-ясно разграничаване на проблема.Терапията на хемороидите е комплексна и налага известна промяна на стила на живот. Това включва повишаване на двигателната активност и специална грижа за поддържане на перисталтиката на червата активна. Последното се постига чрез придържане към специализиран хранителен режим, който осигурява редовен пасаж на съдържимото на червата и консумация на продукти, които не затягат стомаха. Препоръчва се ограничаване на пикантните храни и всички останали продукти, които индивидуално водят до запек. Такива може да са моркови, ориз, смокини, грозде, стафиди, лимони, при някои дори кисело мляко и ябълки, не бива да се подценява и прекаленото хранене с месна и белтъчна храна. От значение е и какво количество тестени продукти и захарни изделия се консумират.Необходимо е да се обърне внимание и на медикаментите и хранителните добавки, тъй като приемът им може да е свързан със страничен ефект като запек.
При наличие на хемороиди се изисква стриктно спазване на висока ежедневна хигиена.Фармацевтичните продукти срещу хемороиди се прилагат локално: за външни хемороиди се използват мехлеми, при вътрешни – във вид на супозитории или крем.Тези медикаментозни средства обикновено съдържат три основни съставки: обезболяващо, съдосвиващо и антисептично вещество. Локалните анестетици се използват само във форми за вътрешни хемороиди като стремежът е да се прибягва до тях в краен случай, заради риска от алергична реакция. Антисептичното средство се налага, за да се предотврати възпалителният процес в областта, вследствие на нараняването на разширения кръвоносен съд.
Ефективни са и средства, разработени на базата на натурални екстракти, каквито са например, продуктите с див кестен.При трети и четвърти стадий на развитие на хемороидите се преминава към оперативна терапия. За по-ефективна се смята лазерната пред криотерапията –  на  кавернозните тела се въздейства чрез ниски температури. При хемороидектомия се отстраняват възлите. Методът се прилага, както при вътрешни, така и при външни хемороиди. Познати са две техники – при едната  тъканите се оставят отворени, а при другата се зашиват.  Възможно е да се наложи отстраняване на лигавицата при аналния канал. Възстановяването е в продължение на около 3 седмици.Прилага се и склеротерапия – въвеждането на медикаменти във възлите с цел прекъсване на кръвопотока към тях, но ползата й е по-краткосрочна, тъй като след известен период от време той се възстановява.Именно защото хемороидите са траен проблем, се изисква предприемане на терапия при първите признаци на появата им за предотвратяване или поне ограничаване на процеса на развитието им. Спазването на необходимите профилактични мерки като хранителен режим и полагане на усилия за избягване на затегнатия стомах, грижите за добра перисталтика и нормално кръвообращение, значително забавят неприятния процес. Най-сериозното и често усложнение при хемороиди е съсирване на кръвта в кавернозните тела. Състоянието изисква медицинска помощ. Пролабиралите хемороиди в този случай не бива да се връщат обратно от засегнатия. Състоянието се разпознава по напрегнатостта и болезнеността на пролабиралите хемороиди, след продължителна поза на седеж и затегнат стомах. Възможно е повишаване на температурата и отпадналост. Възпалителен процес се развива при настъпила тромбоза.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter