ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Даниела Попова: Диабетикът не трябва да изключва консумацията на хляб

Puls.bg   |   06 юли 2010   |   Коментари 0
   
   
Доц. Даниела Попова: Диабетикът не трябва да изключва консумацията на хляб

Преди месец на българския пазар за първи път се появи хляб за диабетици. Продуктът вече е добре познат в западните страни. Защо е необходим, каква е ползата му за хората с диабет и какво го прави различен от предлаганите типове хляб на нашия пазар, разговаряме с доц. д-р Даниела Попова, ендокринолог, началник Клиника по метаболитни заболявания и диететика, УМБАЛ “Царица Йоанна”

 

Първа част на интервютоТрябва ли диабетикът да изключи консумацията на хляб?
Диабетикът не трябва да изключи консумацията на хляб, но трябва да приема подходящ вид хляб. Това трябва да бъде хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно, без отстранени трици и целулоза, богат на фибри и витамини. Такъв тип хляб ще достави достатъчно количество въглехидрати, които са основна група хранителни вещества. По правило въглехидратите от пълнозърнените брашна се характеризират с по-нисък гликемичен индекс и не водят до високо покачване на кръвната захар след нахранване.

 

С какво хлябът за диабетици е по-различен от останалите видове хляб, които се предлагат?
Хлябът за диабетици „Деа Нилана” се отличава с уникален състав. Той е приготвен от специално комбинирано брашно, което включва ръжено брашно, смлени продукти от диворастяща пшеница –спелт: брашно, пълнозърнесто брашно, обвивка от зърното; картофени флейки. Тази специална комбинация представлява смес от пълнозърнени бавноусвояващи се полизахаридни въглехидрати, съчетани с достатъчно количество баластни вещества, ценни витамини и минерали.
 


Хлябът е тестван в няколко метаболитни клиники в Германия и Австрия, както и у нас при група възрастни диабетици и при деца с диабет. Клиничните резултати, показват както много добър вкус и възприемчивост, така също и много добър метаболитен ефект. Приемът на хляба, включен в стандартно определено дневно меню в рамките на разрешеното количество въглехидрати не води до повишаване на кръвната захар 2 часа след нахранване. Тези изводи са направени в сравнително проучване между хляба за диабетици и традиционния хляб тип „Добруджа”.
Хлябът за диабетици се отличава с много нисък гликемичен отговор, поради което е изключително подходящ за хората с диабет.
 


При какви други заболявания и състояния е подходящ този хляб?
Превенцията на диабета се осъществява предимно с намаляване на наднорменото тегло, подобряване на метаболитните нарушения и елиминиране на риска от диабет. Основна стъпка за това е правилният диетичен режим, в който се включват въглехидрати с намален гликемичен индекс, достатъчно фибри, намалено количество наситени мазнини, много плодове и зеленчуци. В такъв тип диетичен режим е много подходящо включването на хляба за диабетици. Той следва да се препоръча при наднормено тегло, затлъстяване, метаболитен синдром, подагра, хипертония, дислипопротеинемии., а така също и за здравословно хранене.
 


Какво показва опитът в други държави, в които се предлага хляб да диабетици от години?
От няколко години хлябът „Кайзер Франц”, който се приготвя от същата уникална комбинация брашно, е успешен продукт в Германия и Австрия, както за хората с диабет, така и за здравословно хранене.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter