ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Анемията - вследствие на недоимъчно хранене или заболяване (І част)

Puls.bg   |   25 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Анемията - вследствие на недоимъчно хранене или заболяване (І част)

Отпадналост, лесна или постоянна умора, сънливост, бледо лице, постоянно усещане за студ, задух и болки в гърдите, главоболие, зрителни смущения и световъртеж... При този набор от признаци може да се предполага анемично състояние на организма.
Има няколко вида анемии, обусловени от различни причини, поради което не бива да се заключава прибързано за вероятен дефицит на желязо.


Желязодефицитната анемия е обвързана обикновено с недоимъчно хранене и гладуване. Възможно е причината за липсата на апетит да е и от органичен характер.


При атрофични изменения на лигавиците на езика и устната кухина и мравучкане в долните крайници успоредно с изброените признаци е типичен белег при анемия вследствие на дефицит на витамин В12.


При дефицит на фолиева киселина отличаващи симптоми са сухо гърло и отделяне на мазни екстременти.


Предразположеността към анемия се предава по наследство. Анемията може да се развие вследствие на друго заболяване на организма.


Признаците на анемия са по-очевидни при нейното остро развитие. В хроничната форма симптомите не правят особено впечатление и по-скоро се възприемат като част от характеристиката на засегнатия. Още повече, че при хроничните форми организмът се адаптира към пониженото количество на еритроцитите.


Независимо от причините, довели до появата на анемията, тя се дължи на намаленото количество еритроцити в организма.


Процесът на образуване на кръвни клетки се осъществява в костния мозък. В медицината се нарича хемопоеза. Зрелите еритроцити се образуват от сложен процес на преобразуване и няколко етапа на преход, водещ началото си от стволовите клетки.


Стволовата клетка се развива в унипотентна, която под въздействието на хормона еритропоетин се превръща в проеритробласт. Тази клетка преминава през няколко етапа на дефиренциране и се превръща в радикулоцит – предтеча на еритроцита. В момента, в който ретиколуцитът загуби ядрото си и натрупа повече хемоглобин, става еритроцит.


Еритроцитните клетки съществуват три месеца, след което се разграждат от клетките на ретикуло-ендотелната система в слезката в зависимост от потребностите на организма.


Особеност при еритроцитите е, че те се използват от организма дори след като загубят функциите си – т.е. отпадните продукти от еритроцитите служат за  материал при образуването на нови еритроцити от костния мозък.
 

Втора част на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter