ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кафяв ориз против диабет и сърдечно-съдови заболявания

Puls.bg   |   15 юни 2010   |   Коментари 1
   
   
Кафяв ориз против диабет и сърдечно-съдови заболявания

Резултатите от проучване, направено от изследователи от университета в Бостън, САЩ, показват, че замяната на белия ориз с кафяв или други пълнозърнести храни е свързана с понижение на риска от диабет тип 2.

 

Мащабното изследване обхваща приблизително 197 хил. граждани на САЩ, наблюдавани в продължение на 22 години. Резултатите от него са публикувани в в Archives of Internal Medicine.

 

Според диетолози и специалисти по храненето, кафявият ориз е по-здравословен, тъй като съдържа значително количество фибри и полезни вещества, предпазващи сърцето от вредните протеини и намаляващи нивото на холестерола в кръвта. При процеса на преработване на билия ориз, обаче, огромна част от полезните му вещества се губят.

 

Освен, че е по-ниско калоричен и с по-малко въглехидрати от белия, кафявият ориз съдържа повече магнезий (85.8 mg), фосфор (150 mg), калий (154 mg) и калций (19.5 mg) за количество около 200 грама. За сравнение, същото количество бял ориз съдържа 24.1 mg магнезий, 68.8 mg фосфор, 3.94mg калий и 5.6 mg калций.


 


Американските изследователи са установили, че честата консумация на бял ориз, повече от пет порции на седмица, повишава риска от диабет тип 2 с цели 17 %.

 

При участниците в проучването, които са хапвали кафяв ориз поне два пъти на седмица, рискът от диабет бил 11% по нисък.

 

Резултатите от изследването сочат, че ако средно консумираният бял ориз и оризови продукти - 50 грама на ден се заменят с еквивалентно количество кафяв, риска от диабет ІІ тип намалява със 16%. При замяна на белия ориз с други пълнозърнести продукти, опасността от инсулинонезависим диабет е още по-ниска - с около 36%.

 

Според авторите на изследването, това би могло да обясни, защо случаите на метаболитни и сърдечно-съдови заболявания са сравнително по-рядко срещани в Япония, където традиционно се консумира кафяв ориз.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

-улук     2011-07-22 22:45:59
Нямам никакви сърдечни -недостатаци и диабет!!!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter