ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Поленовите алергии повишават риска и от хранителни

Puls.bg   |   04 юни 2010   |   Коментари 0
   
   
Поленовите алергии повишават риска и от хранителни

Пролетта е сезонът, в който се обострят не само поленовите алергии, но и тези към някои плодове.


Алерголозите предупреждават, че полените, и най-вече мъхчетата на тополите, които са в големи количества във въздуха през пролетта, могат да претоварват имунната система и да провокират някои хранителни алергии.


Проучвания показват, че хора проявяващи свръхчувствителност към полените на брезата, проявяват по-изразени симптоми и по-тежко протичащи алергии към кивито.


Според алерголозите, причина за острата реакция са еднаквите алертизиращи вещества, открити в дървесните полени и семената на плода.


Предполага се, че алергична реакция може да се провокира и при хора с изразена непоносимост към ядки.


Най- често, алергични реакции се проявяват след консумация на плодове с мъхести обвивки, каквито са кайсията, прасковата, а също и ягодите.


Особено рисковите групи за развитие на хранителна алергия са малките деца, юношите и хората от третата възраст. Ако се прояви алергична реакция, терапията изисква пълното изключване на алергизиращите хранителни продукти.


Специалистите са на мнение, че реакцията би била по-слаба, ако не ги консумират с мъхестата обвивка или когато се пие само сокът.


За да се избегнат неприятни последици, преди да започне консумацията, дори на минимални количества от алергезиращата храна, задължително трябва да се направи консултация с алерголог или специалист по хранене и диететика.


За съжаление, при хора, които са алергични към един фактор на въздействие, при неподходяща терапия, се разширява спектърът на факторите, причиняващи алергични реакции.


Въпреки, че в повечето случаи алергиите протичат леко, с обрив или изтръпване на езика и дори могат да останат незабелязани, страдащите от сенна хрема трябва да внимават с храните, които консумират и ако е възможно, да не провокират алергичните реакции.


Ако пациентите страдат от сенна хрема, но все още не са проявили алергични реакции към хранителни продукти, трябва внимателно до консумират високоалергизиращите плодове, особено мъхестите.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising