ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Протеин ускорява костния растеж

Puls.bg   |   03 май 2010   |   Коментари 0
   
   
Протеин ускорява костния растеж

Учени откриха как протеинът, който естествено се продуцира в организма, ускорява костния растеж. Протеинът, носещ наименованието Wnt и е отдавна известен на учените, но до този момент, не бе ясно, как активизира костните стволови клетки и ги кара да се превръщат в костна тъкан.


Учените провели лабораторни изследвания с опитни животни, които били с различна тежест на костни фрактури. При мишките, които получавали допълнителна доза Wnt, счупванията зараснали значително по-бързо. На третия ден при тях било отчетено образуването на 3,5 пъти повече костна тъкан, в сравнение с контролните животни.


Голямо предизвикателство пред учените било, че протеинът не е разтворим във вода и с него трудно се работи. За да разрешат проблема, експертите успели да имплантират генетично модифициран Wnt протеин в липозоми, и така тестването на съставката при животни станало успешно.


Резултатите се базират на проучване, направено сред лабораторни мишки, но според учените, резултатите са актуални и за хората, тъй като двата биологични вида имат сходна биология в тази област.


Според авторите на изследването, стимулирането на производството на протеина ще може да се използва като метод за по-бързо възстановяване на костите след счупвания или спуквания.


Учените предполагат, че протеинът може да помогне за стимулиране образуването и на други видове тъкани, а не само на костната, а това да създаде нов подход при бъдещото лечение на рани, инсулт и инфаркт на миокарда и т.н.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter