ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Прекалената родителска загриженост влошава състоянието на деца с диабет

Puls.bg   |   13 април 2010   |   Коментари 0
   
   
Прекалената родителска загриженост влошава състоянието на деца с диабет

Норвежки учени са открили, че прекомерна загриженост на родителите може да влоши състоянието на децата с инсулин-зависим захарен диабет, съобщава The Daily Telegraph.


В изследването проведено от учени от Бергенския университет, взели участие 200 родители и 115 деца на възраст между 1 и 15 години, страдащи от диабет І-ви тип.


Получените данни показали, че при децата, чийто родители показали прекомерна загриженост и тревожност от състоянието на детето им, по-често се наблюдава повишено ниво на глюкоза в кръвта, което е свидетелство за недостатъчно добър контрол на заболяването.


Учените поясняват, че тази зависимост е свързана със страха на родителите, детето им да изпадне в състояние на хипогликемия – животозастрашаващо състояние, което се причинява при рязко спадане на концентрацията на глюкоза в кръвта.


В същото време, недостатъчното понижаване на нивото на глюкозата, води до усложнения на диабета, каквито са съдовите лезии, бъбречна недостатъчност, слепота, гангрена на крайниците и др.


Лекарите уточняват, че при спазване на предписаното медикаментозно лечение, както и при точното дозиране на инсулина и редовното му поставяне, рискът от това усложнение е ниска.


Страхът на родителите, че детето им може да изпадне в това тежко състояние, води до това, че някои мнителни към назначената терапия родители, самоволно понижават дозите на прилагания инсулин. При промяна на терапията, която не е съблюдавана от лекар, прогнозата за състоянието на децата не е оптимистична.


По данни на учените, притеснителните майки са много по-склонни да променят терапията, отколкото татковците.


Ръководителят на изследването, Anne Haughstvedt е категорична, че трябва да се обърне по-голямо внимание върху информирането на родителите за евентуалните рискове при неспазване на предписаната инсулинова терапия.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter