ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нановаксина срещу диабет премина успешно тестове с животни

Puls.bg   |   09 април 2010   |   Коментари 1
   
   
Нановаксина срещу диабет премина успешно тестове с животни

Революционна ваксина срещу диабет тип 1, съдържака наночастици имунен протеин е преминала успешно тестовете с лабораторни животни, съобщава Ройтерс.
 

 

Според учените, разработили ваксината срещу диабет, получените резултати дават надежда, че препарата ще действа и при хора.


Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Immunity.


Учените, разработили лекарствения препарат с цел да се преодолее автоимунното заболяване, но без да се разрушава общият имунитет. При този тип терапия не се атакуват и унищожават останалите клетки на имунната система.


Наночастиците, съдържащи протеинови фрагменти, са по малки от клетка и спокойно магат да навлязат в нея като помагат на лабораторните мишки с развит диабет тип 1 да възстановят нормалното си ниво на кръвна захар.

 

Получените резултати дават нови надежди за лечението и профилактиката на диабет.По данни изнесени от Международната федерация за борба с диабета, от заболяването страдат 246 млн. души в целия свят. Предполага се, че до 2025 г. броят на пациентите ще достигне 380 млн. На всеки 10 секунди по един човек умира от последици от диабета, а други двама души развиват болестта. Това прави заболяването четвърто по смъртност.


Боледуващите от диабет българи са над 350 000, което прави около 9 % възрастното население на страната. Според редица проучвания има поне още толкова българи, които не знаят, че са болни от диабет или са в предиабетно състояние. Според прогнозите тези цифри ще се увеличават и до 2030 година ще нараснат почти два пъти.


Според създателите на революционната ваксина, тя маже да се използва и като терапия на други автоимунни заболявания, каквито са множествената склероза или ревматоидния артрит.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

хазинка     2010-04-12 22:04:50
не стана ясно от статията до кога ще се разработи и ще може да действа върху хора.така е доста дразнещо ако е до 2025 на някои от нас живота ще е минал то с доста последици от диабета.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter