ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Ранкова: Сенната хрема не е заболяване, застрашаващо живота, но силно влошава качеството му

Puls.bg   |   31 март 2010   |   Коментари 0
   
   
Д-р Ранкова: Сенната хрема не е заболяване, застрашаващо живота, но силно влошава качеството му

Д-р Людмила Ранкова е алерголог в Национална многопрофилна транспортна болница  "Цар Борис III"- София. Тя е един от малкото специалисти в България, които имат първа специалност кожни болести, а втора алергология.

 

Д-р Ранкова, кои са най-разпространените алергии през пролетния сезон?

 

През пролетно –летния сезон се обострят  поленовите алергии - т.нар. сенна хрема, поленова астма и поленова уртикария. Честотата на сенната хрема става все по- голяма. По последни данни в Европа засегнати са около 20%, а в България около 18%.


Има два вида алергичен ринит- единият е годишен, а другият сезонен. Сезонният ринит се нарича още полиноза, тъй като основен причинител на състоянието са полените. Според най-новите схващания в алергологията, поленовият алергичен ринит, както и целогодишния, се предизвиква от алергично възпалително заболяване на лигавицата в носната кухина.


Този вид алергично възпаление се изразява в запушване на носа, сърбеж в твърдото небце, ушите и носа, както и стичане на воднист секрет. Характерно е т.нар. фарингиално капене, при което секретът се стича не само през носа, но и назад към гърлото. Носът е запушен, очите се зачервяват и се появяват конюнктивити. Започва многократно и пристъпно кихане.


От какво се предизвиква сезонният алергичен ринит?

 

Сенната хрема се предизвиква предимно от полени-тичинковия прашец на растенията, които се опрашват  чрез вятъра. Започва в началото на пролетта- още през март и април месец с цъфтежа на дърветата. После през май и юни -от цъфтежа на цветя и завършва през последните летни месеци, когато цъфтят плевелите и тревите. Поленовата алергия не е проблем само през пролетта, а обхваща целия сезон до началото на септември, т.е докато има цъфтеж на растения. Често се забравя, че при цъфтежа и жътвата на житните култури като овес, ечемик и т.н. също се обострят алергичните реакции.

 

Симптомите на това неприятно състояние се  засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно.


Как можем да разпознаем сенната хрема?

Характерно за сенната хрема е, че симптомите на заболяването се появяват в периода на цъфтеж на поленовите растения и обикновено липсват извън него. Алергията се проявява в кихане, сърбеж в носа, очите и мекото небце, повишена секреция. Често се съпровождат с умора и обща отпадналост.

 

Д-р Ранкова, какви са евентуалните усложнения, ако сенната хрема остане недиагностицирана и нелекувана?


Сенната хрема, сама по себе си не е заболяване, което застрашава живота, но затова пък е изключително неприятно и нарушава  качеството на живот. Когато, обаче, не се лекува адекватно, поленовата алергия  може да доведе до усложнения – възпаление на средното ухо с различно по степен намаление на слуха и хроничен синузит.
 

 

Ако не се започне бърза и правилна терапия, алергичното възпаление може да се усложни, да засегне  долните дихателни пътища и дори да доведе до развитието на астма.Проблема се среща и при възрастни, но се забелязва тенденция за увеличаване броя на децата. При много деца състоянието започва с хрема, стичане на секрет към гърлото. Започва упорита кашлица, която води до спастични бронхити и астми. При малки деца състоянието е особено опасно и ако един такъв пристъп не се овладее бързо, може да доведе до оток на ларинкса и задушаване.


Повече за диагностиката и лечението на сенната хрема, очаквайте скоро.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter