ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Андреев: Катарактата е коварно заболяване, изискващо редовна профилактика

Puls.bg   |   18 март 2010   |   Коментари 0
   
   
Доц. Андреев: Катарактата е коварно заболяване, изискващо редовна профилактика

С доц. Андрей Андреев, един от водещите офталмолози у нас,  шеф на очната клиника на Националната транспортна болница в София, разговаряме за катарактата и начина на диагностика, профилактика и лечение.


Обяснявайки на пациентите си, често сравнявам окото с начина, по който функционира фотоапарата. Както при фотоапарата, така и при окото, имаме една оптична част, която провежда, пречупва светлината и я фокусира върху ретината. Образът, фокусиран върху ретината се придава към централната нервна система.
 

 

Заболяванията можем да ги разделим най-общо на два типа. Едните са тези, които водят до потъмняване и помътняване на прозрачните среди и заболявания свързани с рецепторната част на зрителния анализатор.
 


Катарактата или по-често наричана от пациентите перде на окото е патологично състояние, характеризиращо се със замъгляване и помътняване на очната лещата. В резултат на това, лещата става по-уредно пропусклива, а зрението постепенно се влошава. Прогресиращото влошаване на зрението, което не се лекува правилно или навреме, може да доведе до слепота.
 


Непрекъснато се правят нови проучвания и излизат нови хипотези за механизмите за развитие на катаракта. Приема се, че нарушения в кръвоснабдяването и храненето, дължащи се на дегенеративни процеси в съдовете, са основна причина за загубата на прозрачност. Счита се, че по-висок риск от катаракта, имат жените, хората с по-тъмна кожа и очи, страдащите от затлъстяване, пушачите и злоупотребяващите с алкохол. Катарактата е изключително често срещан офталмологичен проблем и е причина за 42% от случаите на загуба на зрение.

 

Най-често, пердето на очите се появява и прогресира незабелязано с напредване на възрастта. Първите симптоми на т.нар. старческо перде се проявяват на възраст между 40 и 50 години. Често обаче състоянието не се диагностицира и не се лекува своевременно. При добра профилактика и правилни грижи за очите, отслабване на зрението може да се появи чак след 60-65 годишна възраст. Не са редки и случаите, в които хората достигат преклонна възраст, запазвайки  остротата на зрението си.

 

Най-общо, според причините за възникване на катарактата, могат да се разграничат вродено и придобито потъмняване на лещата.

 


Причините за перде на окото са механични увреждания и травми на очите, инфекции,  интоксикации,  въздействие на йонизиращото излъчване и електромагнитните вълни. Заболявания на бъбреците, щитовидната жлеза, съдови заболявания и диабет, както и продължителното лечение с кортикостероиди също причиняват трайно помътняване на лещите на очите.
Помътняването на лещата може да се дължи и на химични промени в зрителните белтъци, наречени а-кристали, които предпазват лещата от абнормено струпване на други кристали в нея.


При натрупване на протеини в лещата, тя става плътна и светлинните лъчи проникват по-трудно през нея. Остротата на зрението прогресиращо отслабва и пациентите се затрудняват в различаването на предметите, и виждат само петна. Пациентите често определят състоянието си като „ да гледаш през замъглено стъкло“.
 


Обикновено катарактата засяга и двете очи, но може да прогресира с различно скорост. Въпреки, че катарактата се приема за заболяване на старостта, свързано с редица дегенеративни процеси, все по-често очното заболяване се наблюдава при по-млади пациенти.

 

Катарактата рядко се наблюдава в детска възраст. Тогава говорим за т.нар. вродена катаракта. Приема се, че едно на  10 000 бебета се ражда със замъгляване на лещата. Катарактата в толкова ранна възраст се предизвиква предимно от инфекция с токсоплазмиди, цитомегаловируси, херпес или варицела по време на бременността. Най-често загубата на прозрачност на лещата при новородени може да е показател заболяване, засягащо усвояването на аминокиселини , карбохидрати и калции от организма.
 


Повече за катарактата, симптомите на заболяването и лечението и,можете да видите
 тук .


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter