ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактериите по кожата - уникални за всеки от нас

Puls.bg   |   17 март 2010   |   Коментари 0
Бактериите по кожата -  уникални за всеки от нас

Учени доказаха, че надежден източник на информация за личността на даден човек, могат да бъдат не само пръстовите отпечатъци, но и уникалните за уникалните за всеки един от нас бактерии, населявайки повърхността на кожата ни.
 


Резултатите от изследването, проведено от американски учени, са публикувани в последния брой на специализираното издание на National Academy of Sciences.
 


Автори на новото изследване са екип от учени, под ръководството на проф. Ноа Файерер от университета в Колорадо. Проучването показва, че ДНК- материалът на бактериите, намиращи се на повърхността на човешкото тяло е уникален за всеки отделен индивид и безпогрешно може да покаже „притежателя“ на микроорганизмите.
 


От всичките 150 вида бактерии, които живеят по кожата на ръцете на човек, и по специално по дланите и пръстите, само 13 % се срещат при повечето хора, докато останалите 87% са с уникално ДНК и са характерни единствено и само за конкретната личност, подобно на пръстовите отпечатъци, цвета на ириса или формата на ушната мида.
 


В своите проучвания Файерер доказал, че това може да се използва за идентифицирането на хора, само по оставените от тях следи по предметите, дори и когато няма запазени пръстови отпечатъци или те да размазани.
 


По време на първия си експеримент, учените сравнили бактериологични проби, взети от отделните бутони на компютърна клавиатура и проби, взети от пръстите на собственика на компютъра и на контролна група от хора, които никога не са докосвали клавиатурата.
 


Станало ясно, че бактериите от клавиатурата са идентични единствено с тези от ръцете на собственика и, а ДНК-материалът им се различава от този, на бактериите по ръцете на другите участници в проучването.

 

Друг експеримент доказал, че бактериите, оставени от човек  върху дадена повърхност  при съприкосновение с нея, успешно могат да преживеят върху в продължение на повече от две седмици. Според експертите, бактериите могат да се използват като допълнителен източник на достоверна информация в криминалистиката.
 


"Всеки от нас, при обикновените и ежедневни действия, оставя след себе си уникална бактериална следа. Независимо от това, че проучването е все още в ранен стадий, предполагаме, че в бъдеще бактериалните отпечатъци ще могат да се използват като независим способ за потвърждаване на информация, получена от анализ на ДНК или пръстови отпечатъци“ заявява Файрер в интервю за Live Science.
 

 

Новата технология ще позволи използването на бактериалната ДНК, вместо генетичен материал от самия човек, за извличане на който са необходими специфични източници- слюнка или кръв. Освен това, бактериалните отпечатъци могат да се използват за идентифициране, когато пръстовите са размазани или недостатъчно ясни.

 


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да преборим пролетната умора преди да стане хронична?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Артроза – засяга ставите ни с възрастта
Състояния, които засягат бъбреците
Състояния, които засягат бъбреците
За по-добра костна плътност
За по-добра костна плътност
Как да си помогнем при хронична болка?
Как да си помогнем при хронична болка?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising