ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бактериите по кожата - уникални за всеки от нас

Puls.bg   |   17 март 2010   |   Коментари 0
   
   
Бактериите по кожата -  уникални за всеки от нас

Учени доказаха, че надежден източник на информация за личността на даден човек, могат да бъдат не само пръстовите отпечатъци, но и уникалните за уникалните за всеки един от нас бактерии, населявайки повърхността на кожата ни.
 


Резултатите от изследването, проведено от американски учени, са публикувани в последния брой на специализираното издание на National Academy of Sciences.
 


Автори на новото изследване са екип от учени, под ръководството на проф. Ноа Файерер от университета в Колорадо. Проучването показва, че ДНК- материалът на бактериите, намиращи се на повърхността на човешкото тяло е уникален за всеки отделен индивид и безпогрешно може да покаже „притежателя“ на микроорганизмите.
 


От всичките 150 вида бактерии, които живеят по кожата на ръцете на човек, и по специално по дланите и пръстите, само 13 % се срещат при повечето хора, докато останалите 87% са с уникално ДНК и са характерни единствено и само за конкретната личност, подобно на пръстовите отпечатъци, цвета на ириса или формата на ушната мида.
 


В своите проучвания Файерер доказал, че това може да се използва за идентифицирането на хора, само по оставените от тях следи по предметите, дори и когато няма запазени пръстови отпечатъци или те да размазани.
 


По време на първия си експеримент, учените сравнили бактериологични проби, взети от отделните бутони на компютърна клавиатура и проби, взети от пръстите на собственика на компютъра и на контролна група от хора, които никога не са докосвали клавиатурата.
 


Станало ясно, че бактериите от клавиатурата са идентични единствено с тези от ръцете на собственика и, а ДНК-материалът им се различава от този, на бактериите по ръцете на другите участници в проучването.

 

Друг експеримент доказал, че бактериите, оставени от човек  върху дадена повърхност  при съприкосновение с нея, успешно могат да преживеят върху в продължение на повече от две седмици. Според експертите, бактериите могат да се използват като допълнителен източник на достоверна информация в криминалистиката.
 


"Всеки от нас, при обикновените и ежедневни действия, оставя след себе си уникална бактериална следа. Независимо от това, че проучването е все още в ранен стадий, предполагаме, че в бъдеще бактериалните отпечатъци ще могат да се използват като независим способ за потвърждаване на информация, получена от анализ на ДНК или пръстови отпечатъци“ заявява Файрер в интервю за Live Science.
 

 

Новата технология ще позволи използването на бактериалната ДНК, вместо генетичен материал от самия човек, за извличане на който са необходими специфични източници- слюнка или кръв. Освен това, бактериалните отпечатъци могат да се използват за идентифициране, когато пръстовите са размазани или недостатъчно ясни.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter