ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болката в гърба се облекчава... с психотерапия?!

Puls.bg   |   01 март 2010   |   Коментари 6
   
   
Болката в гърба се облекчава... с психотерапия?!

Половин година групова психотерапевнтична терапия помага за намаляване на болките в гърба, показва изследване.
 

На 600 пациенти с болки в гърба им е предложена медикаментозна терапия за отстраняване на болките в областта на гърба и кръста, съобщава The Lancet.
Болките в гърба и кръста са често срещано оплакване. Обикновено съветите на специалистите към пациентите са да подобрят физическата активност. Често хората се обръщат към нетрадиционни методи за облекчаване на болката като акупунктура и мануална терапия.
 

В изследването на Университета Оксфорд на 400 души им е предложена групова терапия в 6 серии сеанси. Други 200 получили стандартното лечение. Медиците проследяват здравословното състоянието на участниците се в продължение на една година.
 

Сеансите представляват вид когнитивна поведенческа терапия, в които  се обсъжда облекчаването след изпълнението на физически упражнения и негативните мисли свързани с болката в гърба.
 

Сеансите са с продължителност от час и половина и целят да научат хората да преодолеят страха си от болката и възвърнат двигателната си активност.
 

След година научният екип установява, че преминалите през груповата терапия показват по-високи резултати.
 

Авторът на изследването Зара Хансен споделя, че традиционното лечение премахва болката, но за кратко. Докато при когнитивната терапия хората получават знания как правилно да се справят със състоянието си, за да избегнат болката в дългосрочен план.
 

Екипът предвижда да въведе психотерапевтичната програма в лечебните заведения. Усилията им се подкрепят и от водещи специалисти в областта на кинезитерапията и физиотерапията, което са на мнение, че правилното поведение при болки в гърба и кръста ще бъде от полза за хората с оплаквания.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (6)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

вергил     2010-03-31 23:28:41
Не сте разбрали правилно статията.Психотерапията е с цел да се преодолее страха от движението.Защото именно движението лекува болките в гърба.А не някакви медикаменти.
ognyana     2010-03-08 10:15:53
Не, Явора, просто психотерапията няма да остави пациента да се залежи. Освен това от материала става ясно, че това е допълваща терапия, която се провежда успоредно с програма, изготвена от кинезитерапевт.
Явора     2010-03-05 02:44:00

И психотерапевта ще разкаже на човека с метална конструкция в гръбнака как да се грижи за себе си ли? Ще му даде съвети колко подвижен или неподвижен да бъде???
Сигурно са единици психотерапевтите които разбират от това, и то от чисто любителска заинтересованост/обща култура, а не че са учили за това.........
Има си професионалисти които да дават и то стойностни съвети на гръбначнооперирания или тоя само с болки как да се грижи за дегенеративните си проблеми.

От там нататък всеки един човек няма значение дали е 100%здрав, или е с болки в гърба, или с гръбначна операция, или с някаква друга каквато и да е операция може да посещава психотерапевт ако сметне за необходимо...

Нито едно изречение не прочетох в статията че човек с болки в гърба първо трябва да си изясни нещата на диагностично ниво, и после да мисли за всичко останало къде/какво/как.............. Ако прегледа и изследванията показват едно, няма как психотерапевта да внуши обратното....
ognyana     2010-03-04 07:57:46
Със сигурност психотерапията няма да запълни изтърканите дискове, нито ще отстрани шиповете. Но със сигурност тези, които страдат от болки в гърба от 30-годишна възраст и то не заради друго, а заради обездвижване, една психотерапия, която да им дава увереност, че не са инвалиди е добро решение. Защото болките все пак не са малки и често от страх да не ги изпиташ отново и да се предпазиш от тях се обездвижваш още повече. Освен това, ако претърпиш операция на гръбначния стълб, при която е вградена метална конструкция и след това не се амбицираш да си подвижен, операцията е нямала смисъл, нали?!
Явора     2010-03-02 03:21:39
Психотерапията е полезна за всеки със или без болки в гърба.
Себепознанието е полезно за всеки един индивид на планетата Земя, но няма как да отстранява дегенеративни проблеми на гръбначния стълб...
6 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter