ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Слънцезащитните масла не осигуряват категорична защита от рак на кожата

Puls.bg   |   15 май 2007   |   Коментари 0
   
   
Слънцезащитните масла не осигуряват категорична защита от рак на кожата

Според последни данни относно защитата от слънчевите лъчи не трябва да разчитаме на първо място на разнообразните, произведени за целта кремове. Безспорни са доказателствата за ефекта им при превенцията срещу базалния и плоскоклетъчния карцином. Не стои така въпросът с най-опасният от трите най-разпространени видове кожен рак - меланома.

След подробни проучвания за UV-профилактика по целия свят, екип лекари в Швейцария доказаха, че най-голяма остава ролята на подходящото облекло и ограниченият контакт със слънцето. Колкото до защитните кремове – не бива да се мисли, че употребата им оправдава по-дълъг престой на открито. Най-подходящо облекло за опасните лъчи са плътните платове – полиестерови, деним, докато памучните и ленените остават на заден план. Сухите дрехи и особено свили се след пране са също по-плътни, за разлика от мокрите и разтегнатите или тези, третирани с белина. Не бива, разбира се, да изключваме UV-лосионите.

Желателно е да се образува достатъчен слой върху кожата – в този ред на мисли не пестете ‘скъпоценния’ крем. Някои от тях (на базата на цинкови и титанови оксиди) разсейват слънчевата светлина. Те са и по-слабо алергизиращи.Това ги прави и по-подходящи за деца. По-разпространени са органичните лосиони, поглъщащи лъчите. Повече от 1 милион годишно е заболяваемостта от злокачествен меланом в световен мащаб. Диагностициран на време дори меланомът е лечим. Голяма е ролята на профилактиката – преглеждайте се сами за новопоявили се бенки и петна по цялтото тяло. Избягвайте контакт със слънцето между 11.00 и 16.00ч или се пазете на сянка. Солариумите също увреждат кожата. Ако искате да имате красив тен - изпозвайте вече широко разпространените лосиони за изкуствен такъв.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter