ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Доц. Андреев: Студът повишава риска от кератоконюнктивит

Puls.bg   |   23 декември 2009   |   Коментари 0
   
   
Доц. Андреев: Студът повишава  риска от кератоконюнктивит

За офталмопогичните проблеми, които могат да причинят ниските зимни температури, разговаряме с доц. Андрей Андреев, един от водещите офталмолози у нас,  шеф на очната клиника на Национална многопрофилна транспортна болница  "Цар Борис III"- София.


„Пристрастно бих казал, че офталмологията е една от най-хубавите специалности в медицината,  защото резултатите се виждат веднага. Пациентите идват на практика слепи и след операцията зрението се възвръща. Това коренно променя живота на пациента, променя изражението му, самочувствието му, дори мимиките му.“ споделя доц. Андреев.


Окото е интересен и изключително сложен орган, който няма аналог в природата, относно чувствителност към светлина, възприемане на цветове и форми. Няма създаден апарат,  способен да възприеме дори един фотон от това, което възприема човешкото око.


От друга страна , човешкото око е с невероятно сложен строеж – по хармоничен начин съчетава няколко различни вида тъкан-  нервна, мускулна, кръвоносна и колагенна тъкан. Поради сложния си строеж, в окото се „оглеждат“ всички болести. Върху него рефлектират всички заболявания и всяка една промяна в здравословното състояние. Чрез промените в окото могат да се поставят точни диагнози за редица заболявания в това число диабет, неврологични, ревматологични и имунологични заболявания. Окото е един от най-добре инервираните органи и затова е много чувствително при всякакви възпаления  или травми.


Всяка една промяна в температурата на околната среда и смяната на сезоните влияят върху окото. При отслабване на имунната система на организма, характерна за зимния сезон, се появяват възпалителни изменения от имунен и автоимунен характер- овеити, кератити.


През този сезон, често се наблюдава т.нар инфлуенца на окото -  епидемичен кератоконюнктивит. Това възпаление на окото, което засяга както роговицата, така и конюнктивата е много заразно и   се предава от човек на човек. На границата на два сезона винаги се появяват или обострят възпалителните заболявания на окото.


Епидемичният кератоконюнктивит се причинява от аденовируси. Кератоконюнктивитът се проявява с отделяне на воднист секрет от засегнатото око, силно изразен оток на клепачите, светлобоязън и болка в окото. Обикновено и двете очи се засягат едновременно.


В редица случаи вирусният конюнктивит се придружава и от респиратолно заболяване. Причината за това е силният тропизъм на аденовирусите към мукозата на респираторния тракт и лимфните възли.


Често се откриват увеличени преушни лимфни възли в областта на шията, болезнени при натиск. При някои форми на епидемичен конюнктивит се наблюдава зачервяване на гърлото, и повишаване на телесната температура.  Често лимфатичният конюнктивит се съпровожда с ринофарингит, рагади по устнити ъгли, екземи в областта на  носа, клепачите и по брадичката. Децата имат типичен външен вид поради силно зачервените и оточни ноздри и устни.


Показателно за болестта е наличието на т.нар. фликтена – сивкаво полупрозрачно възелче, което се разполага най-често в областта на конюнктивата, но може да се намери и по роговицата. Когато е засегната роговицата, може да се получи дори потъмняването и.


Уврежданията, причинени от епидемичния  кератоконюнктивит имат различна прогноза, в зависимост от степента на засягане и адекватността на лечение.


В някои случаи те изчезват напълно, докато в други, когато лечението не е адекватно или започне твърде късно, могат да се разязвят и дори да доведат до перфорация на роговицата.


Лечението е симптоматично. Прилагат се студени компреси и местни вазоконстриктори. Антибиотици не се прилагат поради вирусния произход на инфекцията. В случаите когато обаче на фона на вирусен конюнктивит се насложи и бактериална инфекция (най-често това се открива по задълбочаване на симптоматиката и промяна на вида на очната секреция от серозна в гнойна) е необходимо прилагането и на антибиотик.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter