ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Гастрит и язвена болест – ефикасност на антиацидната терапия

д-р Ралица Иванова   |   13 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Гастрит и язвена болест – ефикасност на антиацидната терапия

Източник: iStockphoto

Приложението на инхибиторите на протонната помпа (ИПП) доведе до намаляване продължителността на острите епизоди и тяхната тежест. В обобщен план тяхното приложение води до подобряване на качеството на живот на страдащите от тези заболявания. Потискането на стомашната киселинност с терапията позволява ограничаването на често практикувалата се преди елективна хирургия.


Към днешна дата са разработени и лекарствени форми, които позволяват удължено освобождаване, което улеснява начина на прием.


Освен с редица предимства, не бива да се подценяват и някои рискове на терапията с инхибитори на протонната помпа. При част от пациентите се налага продължителна терапия, която в някои случаи може да остане до края на живота, защото са симптоматични медикаменти и не лекуват причината за поява на стомашния дефект.


Проблемът възниква от нарастващата честотата на изписване, достъпът до тези медикаменти без рецепта, както и необосновано започване на терапия в някои случаи.


Започването на терапията без обстоен преглед, на който да бъде преценена необходимостта от гастроскопия, както и ехографско изследване води до потенциални пропуски и „замаскиране” на по-сериозна патология – например злокачествена трансформация на лигавицата.


Самоназначаването на терапията може да доведе до неподходящо съчетаване с други приемани от пациента медикаменти, което увеличава възможността за проява на нежелани лекарствени ефекти, както и междулекарствени взаимодействия.


Една от препоръките за прилагането на инхибитори на протонната помпа е приемът на нестероидни противовъзпалителни (НСПВС). Но често този вид гастропротекция се пропуска, което води до последващо прекратяване на терапията с НСПВС. Проблем е назначаването на недостатъчно високи дози, както и намаленият период на прием.


При голяма част от пациентите с гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ) е налице пълно преустановяване на симптомите в рамките на 2-месечна терапия с инхибитори на протонната помпа. При някои пациенти се налага повишаване на дозата (удвояване на препоръчителния минимум), за да се доведе до ефект. Приложението на ИПП има роля при лечението на пациенти с Баретов хранопровод – постига се контрол върху рефлукса, което от своя страна оказва превантивен ефект спрямо неопластичната трансформация на лигавицата.


По-силно изразеният ефект на инхибиторите на протонната помпа от тези на Н2-блокерите е блокирането на последната фаза от образуването на солната киселина.


Значение за терапията и ефекта от лечението има относителния потенциал на различните представители, дори били те от една и съща група. Това трябва да се има предвид когато се преминава от терапия с един предсатвител на групата на инхибиторите на протонната помпа към друг.


Стандартната доза при овладян остър епизод е една таблетка дневно. Но за постигане на контрол в случаите на нощна симптоматика е необходимо приемът да бъде в две таблетки – една 30 минути преди закуска и следващата – 30 минути преди вечеря.


При немалка част от пациентите приемът на половин от ежедневната доза може да бъде достатъчно за поддържане на заболяването в ремисия. Най-често се прилагат три основни подхода за лечение – непрекъснат, който е с всекидневен прием; при необходимост – само при наличие на оплаквания и спирането на медикамента след тяхното преустановяване и трети – цикличен.


Рязкото прекратяване на терапията води до риск от т. нар.”rebound” ефект, който се изявява с рязко повишаване на солна киселина и повторно влошаване на симптомите.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter