ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Методи за изследване на ушите. Отоскопия

д-р Ралица Иванова   |   11 септември 2018   |   Коментари 0
   
   
Методи за изследване на ушите. Отоскопия

Източник: iStockphoto

Освен изследванията на слуха се използват и други методи, с които се установява наличието на болестни прояви от страна на ушите. Първоначално се започва с разпит на пациента за установяване на основните оплаквания и първоначален оглед (особено внимание се обръща за наличие на малформации, белези, язви, фистули, оток или новообразувания).


След огледа се извършва палпация или опипване на областта – търси се оток, поява на болка при натиск или почукване, опипва се ушната мида и се преценява състоянието на регионалните лимфни възли.


Като по-специфичен метод се прилага т. нар. отоскопия. Изследването представлява оглед на външния слухов проход, състоянието на тъпанчевата (тимпанална) мембрана. Важно е изключването на перфорация, гноетечение, наличие на плаки или гъбични огнища.


Най-подходящ за изследване на тъпанчевата мембрана е електричният нисковолтажен отоскоп. При него има възможност за трикратно увеличение на образа. Независимо от това най-прецизен е огледът с диагностичен микроскоп, който дава увеличение 6 до 12 пъти.


За да бъде извършен огледът е необходимо поставянето на ушни фунийки, като за целта е нужно изправяне на външния слухов проход, което става чрез издърпване на ушната мида. При възрастните тя се издърпва нагоре и назад, а при малки деца – надолу и назад.


Фунийката се подбира според ширината на ушния канал, като се въвежда с бавни въртеливи движения. При неправилен избор може да се допре костния сегмент, което да е съпроводено с болка и кървене. Твърде плиткото въвеждане на върха на фунийката води до оставане на отвора ѝ в окосмената част на канала и съответно компрометира прегледа.


Важно за извършване на цялостен оглед е предварителното изчистване на ушния канал от натрупана ушна кал (церумен) или други артефакти. Прави се промивка със спринцовка, която се зарежда с промивна течност (обикновено вода или физиологичен разтвор с температура близка до тази на телесната – 37 градуса). При наличие на твърд церумен се извършва предварително размекване с 3% кислородна вода или препарати от мрежата.


Съществуват няколко противопоказания за извършване на промивка – при перфорация на тъпанчевата мембрана или нараняване на външния слухов проход, както и счупвания в областта на пирамидата или външния слухов проход.


При отоскопия се инспектира слуховия канал за наличие на кожни раздразнения, церумен, чужди тела, секреция (с или без миризма), кървене, мицели на гъбични причинители, полипи, както и новообразувания. Цветът на тъпанчевата мембрана трябва да бъде седефено белезникав до сиво-жълтеникав.


Повърхността на мембраната е гладка, безструктурна, със запазен на типично място светлинен рефлекс. Мембраната е леко матова, а при наличие на атрофични промени по нея – до прозрачна.
Освен оглед за цвят и форма се прави изследване и за подвижност. С помощта на помпичка към фунийката се увеличава и намалява налягането във външния слухов проход, при което мембраната се огъва. При наличие на сраствания мембраната е силно ограничена в движенията си.


При огледа могат да се открият наличичето на зачервяване и разширени кръвоносни съдове. Най-често причина е външния отит, както и възпалението на средното ухо. Хлътване на тъпанчевата мембрана се наблюдава при понижено налягане в кухината. При натрупване на секрет в кухината на средното ухо е налице замъглена повърхност на тъпанчевата мембрана, оточна, пролабираща, с или без перфорация. Перфорациите са най-често централни и периферни.


Като недиференцирана се определя тъпанчева мембрана, чиято повърхност е възпалена, със зачервяване, оток, загуба на блясък и десквамация – излющване на повърхностния епител.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter