ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Всичко, което трябва да знаем за контактните лещи (ІІ част)

Puls.bg   |   18 ноември 2009   |   Коментари 0
   
   
Всичко, което трябва да знаем за контактните лещи (ІІ част)

 І-ва част на материала, можете да видите тук.

 


Твърди контактни лещи


Основно предимство на твърдете лещи са по-дългият им живот в сравнение с меките. Освен това те  дават максимално добра корекция на зрението и се прилагат за отстраняване на астигматизъм. При носене на твърди лещи се избягва замъгленото виждане и образът е по-ясен и по-бистър. При тях  значително се намалява рискът от гъбични инфекции, в сравнение с риска от възпаления при носене на меки лещи.
 

При твърдите лещи обаче е значително ограничена продължителността на носене. Те трябва да стоят в окото не повече от 14 - 16 часа. При по-рязко мигване с клепачи или при рязко движение на окото в орбитата му, съществува реален риск лещата да изпадне. Основен недостатък на твърдите лещи е трудна им поносимост – предизвикват дразнене на ретината и конюнктивата при някои пациенти.
 

Различават се два типа твърди лещи:


 
Газопроницаеми
- RGP (Rigid Gas Permeable). Те са с различно съдържание на силикон, както и различна пропускливост на  кислород и други газове. Смята се, че най-добрите и най-качествени твърде лещи са с пропускливост DK 100. Поради добрите си характеристики те са и с максимална продължителност на носене. Популярност добиват и твърдите лещи изработени  от силиконов хидрогел. Техният  сферичен оптичен дизайн позволява да се прилагат при коригиране както на вродено, така и на предизвиканото от увреждания сферично изкривяване.

 


Полиметилметакрилатни
– ПММА. Това са лещи, изработени от специален вид пластмаса. (пластмасови), с продължителност на носене 8 - 10 часа. Те са плътни и не пропускат кислорода до роговицата на окото, затова не трябва да се носят повече от 8-10 часа.
 

С напредване на технологиите за производство на лещи са създадени и така наречените хибридни лещи, които са с мека периферия и твърд център.
 

Независимо от това, какъв е вида на лещите, лекарите предупреждават, че те задължително трябва да се свалят преди сън. В противен случай се увеличава риска от нараняване на очната повърхност, развиване на непоносимост към материала и възпаление на конюнктивата.

 

Какви са противопоказанията, за носене на контактни лещи, можете да видите тук.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising