ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Отравяне с берилий и съединенията му - форми

д-р Станислав Димитров   |   16 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Отравяне с берилий и съединенията му - форми

iStockphoto

Какви форми на отравяне с берилий и съединенията му се наблюдават рентгенологично?


В зависимост от характера на рентгенологичните изменения в белите дробове се различават две форми: грануломатозна (зърниста) и интерстициална.


При грануломатозната форма алвеолите (белодробните мехурчета) се възпаляват и се изпълват с голям брой левкоцити (бели кръвни клетки), които се натрупват при берилиевите частици. Левкоцитите образуват топки около частиците, които се наричат "грануломи". Когато достатъчно много от тях се развият, те започват да пречат на нормалната функция на дробовете. С течение на времето белите дробове стават плътни и губят способността си да предават кислорода от въздуха в кръвния поток. Грануломатозната форма е по-тежка, с наличие на огнищни сенки (грануломи), с разширение на белодробните корени (бронхите и съответните влизащи и излизащи съдове) вследствие на хиперплазия (ненормално количествено увеличение на клетките на тъканта) на лимфните възли и ранно развитие на белодробно сърце. Често се наблюдават хепаторенален и ставен синдром, костни увреждания със задебелявания на надкостницата (периоста) на ребрата и дългите тръбести кости и кожни грануломи.


Интерстициумът е тъканта, която заобикаля и разделя един от друг алвеолите в белите дробове. Интерстициалната форма на хроничната берилиоза клинично е по-доброкачествена - характерни са т.нар. „застинали ренгенограми“ с финомрежест рисунък.


Обикновено уврежданията на кожата при работещи с берилий са контактни алергични дерматити, екземи, язви и грануломи. Най-често се засягат откритите части на лицето, ръцете и шията. Берилиевите грануломи протичат затегнато с образуване на фистули (патологични канали, които свързват кухи органи или телесни кухини с повърхността на тялото или помежду им), задържащи се месеци наред. При биопсия (медицинска процедура, при която се взема малко парченце тъкан за диагностични цели) често се намира берилий.


Берилият и берилиевите съединения са доказани канцерогени (фактори, които инициират развитието на рак) за хората.

 


Какви са параклиничните изследвания и диагностични тестове?


Задължително се прави рентгенография на белите дробове, функционално изследване на дишането (ФИД) и изследване на алкално-киселинно равновесие (АКР). В случаите с остри пневмонити се установява артериална хипоксемия (понижено съдържание на кислород в кръвта). При хронична берилиоза има увеличение на гама-глобулините и IgG (имуноглобулини в кръвта), анемия, и повишена активност на чернодробните ензими и хиперурикемия (завишени нива на пикочна киселина в кръвта).


Диагнозата на отравянията с берилий се основава на доказан контакт, клиничните синдроми, наличието на берилий в урина над референтните стойности, положителна кожна проба с разтворимите му соли. Кожните тестове доказват сенсибилизацията (повишаване на чувствителността) към берилиевите съединения. Лимфоцитната бласттрансформация (реакция на имунната система, при която под влияние на антигените зрелите лимфоцити се трансформират в по-малко диференцирани лимфобласти и същевременно лимфобластите се множат) е алтернатива за ефективна индивидуална оценка на реактивността към берилия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter