ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Псориазис – засяга не само кожата

д-р Ралица Иванова   |   15 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Псориазис – засяга не само кожата

Източник: iStockphoto

Псориазисът е кожно заболяване, което е широко разпространено в световен мащаб и по последни данни засяга около 4% от населението. Честотата му сред бялата раса и населението на северните страни е по-висока. При ескимосите и коренното население на Северна Америка псориазисът се среща по изключение.


Заболяването е хронично, системно – засяга се не само кожата, но и нейните придатъци – нокти, косми, както и опорно-двигателният апарат (ставите). Редуват се периоди на ремисия и последващи рецидиви – обостряния. Клиничните прояви могат да бъдат леки, но е възможно и тежко протичане, което в някои случаи може да окаже отражение и върху продължителността на живота.


По отношение на отключване на заболяването значение има и наследствеността, но наличието на гени за заболяването не означава непременно сигурна проява. Рискови фактори, които провокират изявата могат да бъдат инфекциозни агенти, някои медикаменти (антималарийни, бета блокери, цитостатици), стрес, травми (включително и оперативни намеси).


Засягат се и мъже и жени, без статистически значимо преобладаване при един от половете. Псориазисът има два периода на дебютиране – първият е около 20-30-годишна възраст и втори-около 50-годишна възраст. Рядка, но не и невъзможна е изява на заболяването при малки деца или възрастни-над 60-70 години.


Основните симптоми се изразяват в появата на типични плаки, най-често по кожата на лактите, колената, окосмената част на главата, ушите. За плаките е характерно, че кожата е зачервена, склонна към залющване-с фини сиво-белезникави люспи. Постепенно плаките стават уплътнени и с груб релеф.


Съществуват различни форми на псориазис – взависимост от вида и формата на плаките, както и пределекционните места. Най-тежката форма е генерализираният псориазис, при който се обхваща цялата кожата на тялото или поне 80% от нея.


Заболяването е системно, поради възможността от засягане и на други органи. В 30 до 50% от случаите на псориазис е налице и засягане на ставите. В началото засягането се изразява във възпаление на ставната и околоставната тъкан, последвано от ремоделиране на структурата, което води до деформация.


Не са изключение случаите на предшестваща поява на ставните проблеми преди промените по кожата. Така също заболяването може да се прояви със засягане на ноктите – промяна в тяхната структура.


От основно значение за лечението е постоянното поддържане на кожата достатъчно хидратирана. Това се постига чрез прилагането на емолиенти. При началните и по-леки форми се започва с локална терапия – салицилова киселина, урея, калципотриол. При по-тежките и трудно поддаващи се на локална терапия случаи се предприема системна терапия (прием през устата или венозно) с кортикостероиди, цитостатици, ретиноиди.


През последните 10-15 години все по-убедително навлиза т. нар. биологично лечение, което има за цел блокиране на автоимунните механизми на отключване и поддържане на заболяването. За съжаление все още терапията с тях е твърде скъпа.


Фототерапията е метод, който се базира на действието на ултравиолетови лъчи. Те влизат в т. нар. ПУВА терапия, която представлява обработка на кожата с псоралени и последващо облъчване с УВ-А лъчи.


По отношение на профилактиката се препоръчва избягването на горещи душове, които допълнително изсушават кожата, както и избягването на дразнещи материи – например съдържащите вълна. Хроничният стрес, както и честите инфекции могат да бъдат причина за по-чести и тежки рецидиви на заболяването.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter