ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кръвоснабдяването на сърцето влияе на неговата функция

д-р Снежина Маджарска   |   11 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Кръвоснабдяването на сърцето влияе на неговата функция

Източник:iStockphoto

Кръвоснабдяването на сърцето се осъществява по две главни артерии, водещи началото си от асцендентната (изкачваща се) аорта и отделящи се непосредствено до аортната клапа. Съдовете са дясна и лява коронарна артерия, като в последствие лявата се дели на преден десцендентен (слизащ) и т.нар. циркумфлексен клон, който обикаля като колан сърцето през неговата среда. От основните съдове се отделят множество по-малки разклонения, достигащи всеки участък от така важната сърдечна тъкан.

 

Има няколко варианта на сърдечно кръвоснабдяване. Те се определят според предоминирането на левата или дясната коронарна артерия и техните клонове, което създава ляв или десен тип кръвоснабдяване. При равнопоставеност на двете, то е срединен тип. Важно е да се знае, че кръвоснабдяването подлежи на динамични структурни промени. Най-информативен тест за изследването му е коронарографията.

 

Има една важна особеност, която е характерна за сърдечното кръвоснабдяване, а именно наличието на колатерали. Около и между главните съдове се формират обходни алтернативни пътища. Те се активират, когато по някаква причина се запуши основният кръвоносен съд и поемат неговата функция. Колатералната мрежа е най-добре развита при възрастни хора, както и при страдащите от исхемична болест на сърцето и хронични клапни заболявания. Не случайно, в критична ситуация със запушване на магистрален коронарен съд, най-застрашени са млади и здрави сърца, при които няма колатерали.

Какво става, когато коронарните съдове са с нарушена структура и функция?

Познаването от лекаря на правилната структура на сърцето, в голяма степен спомага за доброто лечение. Не по-малка роля има обаче и информацията, че въпреки стандартната анатомия на органите, пълна идентичност между хората рално няма. Различия се наблюдават по много причини. Част от тях са вродени, а други придобити. Докато едни са плод на аномалия и вариатет в структурата, други са резултат на заболявания, възпаления, оперативни намеси или травми. Докато част може да са незначителни, то другите рано или късно дават някакви симптоми.

 

Вариациите в анатомията на коронарните съдове са чести. Нерядко се комбинира с вродени заболявания на самото сърце. Като аномалия се приема всеки вариатет на анатомията, който се среща в по-малко от 1% от популацията. Въпреки това понятието е неясно. Както при всички други органи и тук няма категорични данни, че именно дадено различие от нормата стои в основата на болестта, но вероятно е така.

 

Наблюдават се различни анатомични вариации на коронарните артерии – според мястото им на отделяне от аортата, хода, броя, размера, както и дължината им. Когато вариациите са значителни, те дават симптоми още в ранна детска възраст и са обект на лечение от детските сърдечно-съдови специалисти. За добро или зло не винаги „сценарият се развива по този начин“. 

 

 

Нерядко такива вариации се установяват случайно или на фона на друго заболяване. Запушването или разкъсването на някой от коронарните съдове води до нарушено кръвоснабдяване и сърдечно страдание според калибъра на засегнатия съд. Добре известен е нормалният ход на главните артериални клонове, като тяхната нарушена функция се отразява в характерни клинични оплаквания и промени в електрокардиографския запис. При нетипичен ход на съдовете обаче може да има заблуда или подвеждане пради също така нетипични симптоми.

 

Проблеми с кръвоснабдяването често се проявяват едва при завишени изисквания - например физическо или емоционално свръхнатоварване. Симптоми на нетипично кръвоснабдяване може да се наблюдават едва при сърдечен инфаркт, хипертонична или хипотонична криза, дефект на аортната клапа, кардиомиопатия, свръхконцентрация на кръвта и други. Особено важно е да се знае, че някои аномалии могат да бъдат причина за внезапна сърдечна смърт на спортисти или обикновени млади хора при липса на други подлежащи сърдечни болести.

 

Резултатът от неправилното кръвоснабдяване се изразява най-вече в исхемичната болест на сърцето, но не само. Ритъмни наршения, загуба на съзнание, тежест и болка в гръдната област са само малка част от симптомите, които водят до лекарския кабинет. Проблемте с коронарните съдове трябва бъдат открити възможно най-рано, за да може да им се противодейства.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Диабет – първите симптоми, от жаждата до...
Митове и факти за сезонните алергии
Митове и факти за сезонните алергии
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter