ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пелагра - опасен витаминен дефицит

д-р Александра Игнатова   |   13 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Пелагра - опасен витаминен дефицит

Източник: iStockphoto

Пелаграта е системно заболяване, причинено от недоимък на витамин В3 – ниацин. Днешно време засегнатите от недоимък на хранителни вещества хора са много по-малко. Човек има по-голям достъп от всякога до разнообразни хранителни продукти, които в повечето случаи го предпазват от развитие на недоимъчни заболявания.


Това, което излага съвременния човек на риск, по отношение на недохранването, са високата честота на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, както и много други хронични болести, чиято терапия малко или повече се отразява върху него. В такива случаи не е рядкост пациентите да не успяват да получат всички необходими микро- и макронутриенти само от балансирано хранене.

Причини

Първична пелагра се развива от недоимъчно хранене, в което отсъства не само ниацинът, но и аминокиселината триптофан, която клетките използват, за да създаването на ниацин. Такова бедно хранене може да се открие в някои райони на Азия и Африка, в които населението разчита основно на царевицата, която е с недостатъчно съдържание на ниацин и триптофан.


Вторичната пелагра може да споходи засегнатите от:

  • Алкохолизъм, които страдат от недостатъчност на много витамини и ниацинът е един от тях;
  • Атрофичен гастрит, възпалителни заболявания на тънкото черво като болестта на Крон;
  • Карциноиден синдром – състояние, при което невроендокринни тумори преимуществено отклоняват повечето триптофан за производство на серотонин, и не се създава достатъчно ниацин;
  • Продължителният прием на някои медикаменти – изониазид, хлорамфеникол, меркаптопурин – може да провокира заболяването.

На кои клетки се отразява недостатъчността на нацина?

На всички! Повечето витамини взимат участие в сложни ензимни комплекси, от които зависят процеси като производство на протеини, делене на клетките, корекция на дефекти в ДНК и много други.


Витамин В3 е неподменима съставна част на системи, наречени NAD и NADP – ключови елементи от процесите на усвояване на енергия от хранителните вещества, в окислителни реакции, както и при такива за освобождаване от свободни радикали, също така и в производтвото на стероиди, мастни киселини и др.


Ето защо недостигът на ниацин се отразява на цялото тяло.

Симптоми

Състоянието е известно още и като болестта на трите „Д“ – дерматит, деменция и диария. Това в действителност за най-открояващите се симптоми при разгърната клинична картина.


Болестта има бавен ход и постепенно задълбочаване. Първоначалните симптоми се появяват след 6-8 седмици хранене, лишено от ниацин, и са неспецифични – лесна умора, усещане за слабост, раздразнителност, липса на апетит. Скоро след това се поразяват основните мишени – стомашно-чревен тракт, нервна система и кожа.

 

  • Стомашно-чревен тракт – клетките на лигавицата му непрекъснато се подновяват и там процесите на делене са силно активни, поради което са чувствителни на дефицити.

Проявите са от атрофичен гастрит с намаление секрецията на солна киселина, дифузно възпаление на чревната лигавица – ентерит – с водниста диария, примесена със слуз.


По ъглите на устните често има рагади – ранички, а езикът е зачервен и болезнен, и с напредване на процеса губи своите папили и става „полиран“.

  • Кожа – тук промените засягат основно изложените на слънчево огряване части от тялото.

В началото кожата в тези зони е зачервена и пареща, възможно е да има мехурчета с бистра течност. В течение на няколко седмици тези изменения се подменят от загрубяване, силно лющене и хиперпигментация.

  • Нервна система

Началните симтоми напомнят за психиатрично заболяване – апатия, летаргия, тревожност, депресия, раздразниелност, трудности в концентрирането и лош сън.


С влошаване на състоянието може да се разгърне картинта на деменция с паметови нарушения и евентуално – халюцинации и психози.


Лечение
При тежка пелагра балансираното хранене не е достатъчно веднага да компенсира недоимъка, но лекар може да изпише подходящи за целта добавки.


Дефицитът на ниацин рядко е изолирано състояние и обикновено е част от комплексно недохранване, изискващо общоукрепващи мерки.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising