ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хроничен отит с холестеатом

Александра Игнатова   |   02 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Хроничен отит с холестеатом

Източник: iStockphoto

Холестеатомът е доброкачествено туморно образувание на средното ухо. Независимо от доброкачествения си характер сам по себе си, неговият растеж в тази деликатна зона рано или късно винаги довежда до тежки и опасни усложнения. (Към първа част на материала)


Той се развива най-често в контекста на хроничното гнойно възпаление на средното ухо. Него ще го познаем по непрекъснатото или често гноетечение от ухото, различно по степен намаление на слуха и трайно нарушение целостта на тъпанчевата мембрана.


Именно къде точно е дефектът в тъпанчевата мембрана определя и коя от двете форми на хроничен отит ще се развие – мезотимпанит или епитимпанит. Тъпанчето притежава в периферията си фиброзен пръстен, чрез който се свързва със слуховия проход.


Дефект в тъпанчевата мембрана, при който се нарушава целостта на фиброзния пръстен, най-често причинява епитимпанитна форма на среден отит.

Холестеатом – какво представлява и как се образува?

Ако си представим прослойното подреждане на клетките в кожата, ще установим, че най-повърхностно са разположени кератиновите клетки, които непрекъснато се излющват, а от долните слоеве се размножават нови и нови клетки, заемайки мястото им.


Холестеатомът е като една клетъчна маса от кожни клетки, при която обаче излющващите се кератинови люспи са в центъра на формацията и непрекъснато нарастват по количество, но пък няма къде да отидат. По този начин образуванието с неумолим ход увеличава размерите си и притиска околни тъкани, както и разрушава кости.


Нормално такива вроговяващи епителни клетки не присъстват в средното ухо. Възможностите за попадането им там са няколко, но винаги свързани с някакъв дефект. Описаният строеж на холестеатомната формация е валиден, независимо от това какъв е неговият произход:

  • Възпалителен  – това е най-честият случай, след възпаление с перфорация на фиброзния пръстен на тъпанчевата мембрана или пък травматична руптура

Епидермисът, тапициращ външният слухов проход, има голям потенциал за клетъчно делене. Когато клетките му влезнат в контакт с възпалително-изменената тъкан от средното ухо, те могат лесно да „прорастнат“ на нетипичното за тях място и да станат източник на холестеатом.


Смята се още, че непрекъснатото изтичане на гноен секрет от средното ухо при хроничния отит дразни клетките от външния слухов канал и това също действа стимулиращо върху деленето и прорастването им.

  • Вътреутробно задържани клетки – истински холестеатом

При него не се касае за възпаление, а за процес, настъпил по време на развитието на човека в утробата – задържани са вроговяващи клетки (каквито нормално няма там) в средното ухо и те са дали начало на холестеатом.

  • Дисфункция на Евстахиевата тръба

При смутена вентилация на средното ухо има понижение на налягането в него, което е предпоставка за хлътване на тъпанчевата мембрана навътре в кухината му. При това част от покриващите я клетки могат да „полепнат“ по лигавицата на средното ухо.


Полепналите клетки, попаднали в условията на влошените вентилация и дренаж, могат да разрастнат до холестеатом.

 

Симптоми и усложнения

Симптомите се състоят в непрекъснато гноетечение от ухото с неприятна миризма и прогресивно отслабване на слуха. При задръжка на секрета или в периоди на обостряне може да има тежест в областта, главоболие, температура.


При липса на лечение усложненията са неизбежна част от развитието на холестеатома и се дължат на деструктивният му ефект върху околните тъкани

  • Парализа на лицевия нерв – неговият канал в костта се намира в непосредствена близост;
  • Засягане на слуха и равновесието;
  • Вътречерепни усложнения – менингити и абсцеси.

Как да подходим?

Често при холестеатом препоръка е операцията и тя е оправдана, поради високият риск от опасни вътречерепни усложнения.


Медикаментозното лечение се състои в антибиотични препрати, противовъзпалителни такива и промивки. То може да забави прорастването на епителните клетки, но не води до оздравяване.


За това и основно лечение е оперативното. Неговата цел от една страна е радикално саниране на възпалението – отстраняване както на холестеатома, така и на всички засегнати тъкани, и от друга – запазване и възстановяване доколкото е възможно на слуховата верига в средното ухо.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Актуално
реклама
Галерия
Природни средства срещу грип и простуда
Природни средства срещу грип и простуда
Грип и настинка – в какво е разликата?
Грип и настинка – в какво е разликата?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
9 мита за здравето
9 мита за здравето
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising